Składniki:
2 łyżki oliwy
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1 posiekany ząbek czosnku
2 oczyszczone polędwiczki wieprzowe
6 łyżek kakao do obtoczenia mięsa
Łyżka kolorowego pieprzu
5 łyżek ostrej musztardy
50 g stopionego masła
2 łyżki brązowego cukru
100 ml śmietany
Grubo mielony kolorowy pieprz
1 zielona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona na cząstki
1 czerwona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona na cząstki
1 bakłażan pokrojony wzdłuż na ćwiartki i oczyszczony z pestek
średnie
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiadają egzotyczny aromat, do którego należy się moment przyzwyczaić. Jednak bez obaw – mięso nie staje się słodkie, gdyż kakao naturalne wcale słodkie nie jest. Meksykanie, którzy stworzyli kakaowo-paprykowy sos mole do kurczaka i indyka, wiedzą to najdoskonalej. Połącz składniki marynaty i natrzyj polędwiczki wieprzowe. Odstaw na minimum godzinę. Zamarynowane mięso umieść na nagrzanym grillu i grilluj, aż będzie zrumienione na zewnątrz, lecz w środku wciąż soczyste. Upieczone obtocz w kakao i pokrój na plastry. Papryki i bakłażany posmaruj oliwą i upiecz na grillu. Zmieszaj śmietanę ze szczypiorkiem, dopraw pieprzem i wymieszaj. Mięso serwuj z grillowanymi warzywami i sosem.
Polędwiczki wieprzowe w kakao – egzotyczna przygoda kulinarna
Odkryj niezwykłe połączenie smaków, które przeniesie Cię wprost do słonecznego Meksyku! Polędwiczki wieprzowe w kakao to danie, które zaskakuje głębią aromatu i nieoczywistym mariażem składników. Naturalne kakao nadaje mięsu wyjątkowy charakter, nie czyniąc go jednak słodkim. To kulinarna podróż, która rozpoczyna się od prostej marynaty, a kończy na talerzu pełnym harmonijnych smaków.
Dla kogo?
Polędwiczki w kakao to propozycja dla osób poszukujących nowych doznań kulinarnych. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i zaskakiwać bliskich niebanalnymi połączeniami smakowymi, to danie będzie strzałem w dziesiątkę. Delikatne mięso otulone aromatycznym kakao zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Doskonale sprawdzi się podczas letniego grillowania z przyjaciółmi, kiedy chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym. To również świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje czy niedzielny obiad rodzinny, który wprowadzi powiew egzotyki do Twojego domu.
Czy wiesz, że…?
Inspiracją dla tego dania jest meksykański sos mole – tradycyjna kompozycja łącząca kakao z papryką, podawana do drobiu. Meksykanie od wieków wiedzą, że naturalne kakao ma głęboki, ziemisty smak, który doskonale komponuje się z mięsem. Nie ma w nim nic ze słodyczy, którą znamy z czekolady!
Dla urozmaicenia
Grillowane polędwiczki możesz podać nie tylko z papryką i bakłażanem. Świetnie będą smakować również z grillowanym ananasem, który doda słodyczy, lub z kukurydzą, która wprowadzi przyjemny chrupiący element. Sos śmietanowy możesz wzbogacić odrobiną limonki lub kolendry, aby podkreślić meksykańskie inspiracje.