Składniki:
Podudzia z kurczaka
6 sztuk
Olej
2 łyżki
Papryka słodka
1 łyżeczka
Papryka ostra
1 łyżeczka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
2 sztuki
Przyprawa do kurczaka Knorr
1 sztuka
łatwe
45 min.
3 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia płuczemy i osuszamy. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka Knorr i przyrumienamy na patelni na złoty kolor.
Krok 2
Potem rozkładamy na blasze, przyprawiamy majerankiem, papryką słodką i ostrą, kostką czosnkową i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy aż zmięknie około 40 min w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.
Krok 3
Serwujemy z ugotowanymi brokułami. Przed serwowaniem mięso posypujemy roztartym w dłoni majerankiem.
Aromatyczne Podudzia Kurczaka z Majerankiem
Soczyste podudzia kurczaka otulone aromatem majeranku to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Mięso najpierw delikatnie obsmażamy na patelni, by zyskało apetyczny złoty kolor, a następnie doprawiamy mieszanką przypraw, gdzie główną rolę odgrywa majeranek. Piekarnik dokończy dzieła, sprawiając, że podudzia staną się idealnie miękkie i soczyste w środku, zachowując chrupiącą skórkę. Podane z gotowanymi brokułami tworzą pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi głód i dostarczy cennych składników odżywczych.
Dla kogo?
Danie idealne dla rodzin z dziećmi oraz osób ceniących proste, ale sycące posiłki. Podudzia kurczaka są nie tylko smaczne, ale również ekonomiczne – to część kurczaka, która zawsze pozostaje soczysta i nie wysusza się podczas pieczenia. Dodatek brokułów sprawia, że posiłek jest zbilansowany i pełnowartościowy.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować je z wyprzedzeniem, a przed podaniem tylko podgrzać. To także świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku.
Czy wiesz, że?
Majeranek nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy smak, ale również wspomaga trawienie tłustych potraw. Dzięki temu podudzia kurczaka stają się lżejsze dla żołądka. Ta aromatyczna przyprawa była ceniona już w starożytności za swoje właściwości lecznicze.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o plastry cytryny ułożone na mięsie przed pieczeniem lub dodać świeże zioła jak rozmaryn czy tymianek. Zamiast brokułów sprawdzą się również pieczone warzywa korzeniowe lub domowe frytki z batatów.