Składniki:

Mleko

1 szklanka

Fix Do placków z jabłkami Knorr

1 sztuka

Jogurt naturalny

200 gramów

Olej do smażenia

0.5 szklanki

Żurawina suszona

0.5 szklanki

Mięta

1 łyżeczka

Konfitura żurawinowa

0.5 szklanki

Gruszka duża

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Placuszki z żurawiną

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masę na placki wymieszaj starannie z mlekiem. Gruszkę obierz, wytnij gniazdo nasienne a miąższ zetrzyj na tarce warzywnej o dużych oczkach, wprowadź do masy.

Krok 2

Dodaj suszoną żurawinę i bardzo drobno posiekaną miętę, zamieszaj. Smaż placki nakładając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Gdy będą rumiane, zdejmuj na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar oleju.

Krok 3

Po chwili przenieś na talerz. Polej jogurtem, dodaj po trochę konfitury i serwuj.

Placuszki z żurawiną, gruszką i miętą – orzeźwiająca słodkość na talerzu

Delikatne placuszki z żurawiną, gruszką i miętą to doskonała propozycja na śniadanie lub podwieczorek, która łączy w sobie słodycz owoców z orzeźwiającym aromatem mięty. Przygotowanie tych puszystych placuszków jest niezwykle proste, a efekt zachwyci każdego domownika.

Dla kogo?

Te aromatyczne placuszki to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich słodki smak, a dorośli docenią połączenie klasycznej formy z nieoczywistymi dodatkami. To również świetna opcja dla osób poszukujących urozmaicenia codziennego menu bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Placuszki sprawdzą się zarówno jako sycące śniadanie w weekend, jak i elegancki deser na nieformalnym spotkaniu z przyjaciółmi. Podane z jogurtem i konfiturą mogą stanowić również atrakcyjny element brunchu lub popołudniowej herbatki.

Czy wiesz, że?

Żurawina to nie tylko smaczny dodatek, ale również skarbnica witamin i antyoksydantów. W połączeniu z gruszką bogatą w błonnik i miętą wspomagającą trawienie, placuszki stają się nie tylko pysznym, ale i wartościowym posiłkiem. Mięta nadaje potrawie orzeźwiający aromat, który doskonale komponuje się ze słodyczą owoców.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do placuszków – zamiast żurawiny sprawdzi się suszona morela lub rodzynki. Gruszka może być zastąpiona jabłkiem lub brzoskwinią. Placuszki można podać z różnymi rodzajami jogurtu – naturalnym, waniliowym lub kokosowym, a zamiast konfitury doskonale sprawdzi się również miód lub syrop klonowy.

Zostaw komentarz