Składniki:
Cukinia
1 sztuka
Jajko
1 sztuka
Olej rzepakowy
1 łyżka
Chilli
1 szczypta
Cebula ( biała lub czerwona)
1 sztuka
Siemię lniane mielone
2 łyżki
Otręby żytnie lub owsiane
2 łyżki
łatwe
15 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pozostawić na 5 minut, po czym odlać nadmiar płynu, który zbierze się na dnie naczynia.
Krok 2
W tym czasie cebulę oraz natkę pietruszki bardzo drobno posiekać.
Krok 3
Wyciśniętą cukinię wymieszać z cebulą, zmielonym siemieniem lnianym, otrębami i jajkiem. Jajko można zamienić mąką z cieciorki, która również połączy całą masę.
Krok 4
Wszystko przyprawić solą, pieprzem, chili i kminkiem.
Krok 5
Płaskie placuszki o grubości około 1-1,5 cm smażyć na dobrze nagrzanym oleju rzepakowym/ryżowym na patelni do momentu delikatnego zrumienienia.
Krok 6
Można serwować zarówno ciepłe jak i zimne.
Placuszki z cukinii – prosty przepis na lekki obiad
Placuszki z cukinii to doskonała propozycja na szybki i pożywny posiłek. Soczysta cukinia, aromatyczna cebulka i natka pietruszki tworzą harmonijne połączenie smaków, które zadowoli nawet wybredne podniebienia. Sekret udanych placuszków tkwi w odpowiednim odciśnięciu startej cukinii, dzięki czemu placuszki będą idealnie chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.
Dla kogo?
Placuszki z cukinii to idealna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Dzięki dodatkowi siemienia lnianego i otrębów, danie jest bogate w błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. To również świetna opcja dla wegetarian, a po zastąpieniu jajka mąką z cieciorki, również dla wegan. Dzieci również pokochają te placuszki – to sprytny sposób na przemycenie warzyw w ich diecie!
Na jaką okazję?
Te placuszki sprawdzą się jako lekki obiad, przekąska na wynos lub element większego posiłku. Możesz je przygotować na szybki lunch w pracy, kolację w gronie rodziny lub jako przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi. Podane na ciepło lub zimno, zawsze smakują wyśmienicie!
Czy wiesz, że?
Cukinia to warzywo o niskiej kaloryczności, ale bogatym składzie odżywczym. Zawiera witaminy A, C i K oraz minerały takie jak potas i magnez. Siemię lniane dodane do placuszków nie tylko pomaga związać masę, ale również dostarcza cennych kwasów omega-3, które wspierają pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Dla urozmaicenia
Placuszki możesz podać z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku i ziół, domowym sosem pomidorowym lub dipem z awokado. Świetnie komponują się również z sałatką z pomidorów i rukoli. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do masy startego parmezanu lub fety.