Składniki:
Ziemniaki
5 sztuk
Jajko
2 sztuki
Mąka pszenna
3 łyżki
Pieprz
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Cebula
1 sztuka
Papryka
1 sztuka
Pomidor
1 sztuka
Ogórek
1 sztuka
Czosnek
3 sztuki
Zioła prowansalskie
1 szczypta
łatwe
15 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
SOS:Siekamy paprykę, ogórka, pomidora i cebulę według własnego uznania. Polecam drobne kawałeczki, są wygodniejsze przy nakładaniu. Dodajemy wszystko do jednego naczynia i solimy, aby składniki puściły soki. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy śmietanę. 4 łyżki śmietany łączymy z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Po wykonaniu tej czynności możemy połączyć go z warzywami i schować gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.
Krok 2
PLACKI:nścieramy ziemniaki na drobnych oczkach tarki. Do utartych ziemniaków dodajemy także startą lub pokrojoną na drobne kawałeczki cebulę(połowę). Ubite i dokładnie wymieszane jajka wlewamy do ziemniaków i cebuli. Potem wsypujemy 4 łyżki mąki + pieprz i sól. Mieszamy i placki są gotowe do smażenia.
Krok 3
Na placki nakładamy nasz apetycznie wyglądający, barwny sos i potrawa jest już gotowa do spożycia. Życzę smacznego :)
Placki ziemniaczane z wiosennym sosem warzywnym
Tradycyjne placki ziemniaczane zyskują nowe życie dzięki świeżemu, kolorowemu sosowi warzywnemu! Ta prosta kompozycja łączy w sobie chrupiące placki z orzeźwiającym dodatkiem, tworząc danie, które zachwyci każde podniebienie.
Dla kogo?
Placki ziemniaczane z wiosennym sosem to propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Doskonałe dla rodzin z dziećmi, które potrzebują wartościowego posiłku pełnego warzyw. Dzięki prostocie wykonania sprawdzą się również jako szybki obiad dla zapracowanych osób, które cenią domowe smaki.
Na jaką okazję?
To danie świetnie sprawdzi się jako codzienny obiad, ale również jako pomysł na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Kolorowy sos nada plackom świątecznego charakteru, dzięki czemu mogą pojawić się na stole podczas wiosennych uroczystości rodzinnych. Placki można również przygotować w mniejszej formie jako przekąskę na spotkania towarzyskie.
Czy wiesz, że?
Placki ziemniaczane mają długą tradycję w polskiej kuchni, ale dodanie świeżego sosu warzywnego to sposób na zwiększenie wartości odżywczych dania. Warzywa w sosie dostarczają witamin, a śmietana z dodatkiem czosnku i ziół nie tylko wzbogaca smak, ale również wspomaga trawienie ciężkostrawnych placków.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami do sosu – spróbuj dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek dla jeszcze świeższego aromatu. Placki można wzbogacić o starte marchewki lub cukinię. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do sosu odrobinę soku z cytryny lub łyżeczkę musztardy.