Składniki:

Ziemniaki

5 sztuk

Jajko

2 sztuki

Mąka pszenna

3 łyżki

Pieprz

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Cebula

1 sztuka

Papryka

1 sztuka

Pomidor

1 sztuka

Ogórek

1 sztuka

Czosnek

3 sztuki

Zioła prowansalskie

1 szczypta

easy

łatwe

15 min.

1 os.

Placki ziemniaczane z sosem wiosennym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

SOS:Siekamy paprykę, ogórka, pomidora i cebulę według własnego uznania. Polecam drobne kawałeczki, są wygodniejsze przy nakładaniu. Dodajemy wszystko do jednego naczynia i solimy, aby składniki puściły soki. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy śmietanę. 4 łyżki śmietany łączymy z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Po wykonaniu tej czynności możemy połączyć go z warzywami i schować gotowy sos do lodówki na czas smażenia placków.

Krok 2

PLACKI:nścieramy ziemniaki na drobnych oczkach tarki. Do utartych ziemniaków dodajemy także startą lub pokrojoną na drobne kawałeczki cebulę(połowę). Ubite i dokładnie wymieszane jajka wlewamy do ziemniaków i cebuli. Potem wsypujemy 4 łyżki mąki + pieprz i sól. Mieszamy i placki są gotowe do smażenia.

Krok 3

Na placki nakładamy nasz apetycznie wyglądający, barwny sos i potrawa jest już gotowa do spożycia. Życzę smacznego :)

Placki ziemniaczane z wiosennym sosem warzywnym

Tradycyjne placki ziemniaczane zyskują nowe życie dzięki świeżemu, kolorowemu sosowi warzywnemu! Ta prosta kompozycja łączy w sobie chrupiące placki z orzeźwiającym dodatkiem, tworząc danie, które zachwyci każde podniebienie.

Dla kogo?

Placki ziemniaczane z wiosennym sosem to propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Doskonałe dla rodzin z dziećmi, które potrzebują wartościowego posiłku pełnego warzyw. Dzięki prostocie wykonania sprawdzą się również jako szybki obiad dla zapracowanych osób, które cenią domowe smaki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie świetnie sprawdzi się jako codzienny obiad, ale również jako pomysł na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Kolorowy sos nada plackom świątecznego charakteru, dzięki czemu mogą pojawić się na stole podczas wiosennych uroczystości rodzinnych. Placki można również przygotować w mniejszej formie jako przekąskę na spotkania towarzyskie.

Czy wiesz, że?

Placki ziemniaczane mają długą tradycję w polskiej kuchni, ale dodanie świeżego sosu warzywnego to sposób na zwiększenie wartości odżywczych dania. Warzywa w sosie dostarczają witamin, a śmietana z dodatkiem czosnku i ziół nie tylko wzbogaca smak, ale również wspomaga trawienie ciężkostrawnych placków.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do sosu – spróbuj dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek dla jeszcze świeższego aromatu. Placki można wzbogacić o starte marchewki lub cukinię. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do sosu odrobinę soku z cytryny lub łyżeczkę musztardy.

Zostaw komentarz