Składniki:
Mięso wieprzowe, np. łopatka
400 gramów
Fix Gulasz węgierski Knorr
1 opakowanie
Cebula
2 sztuki
Olej
3 łyżki
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
1 opakowanie
Jajko
1 sztuka
Pieprz czarny mielony
1 szczypta
Woda
400 mililitrów
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oraz cebulę potnij w kostkę około 1 cm, przypraw pieprzem do smaku. Zrumień w garnku na złoty kolor.
Krok 2
Wymieszaj Fix Knorr z 400 ml wody i wlej do garnka. Gotuj do momentu, aż sos stanie się gęsty, a mięso zmięknie.
Krok 3
Chrupiące placki ziemniaczane Knorr wymieszaj z wodą i jajkiem. Kiedy ciasto zgęstnieje, usmaż cztery duże placki. Połóż gulasz na plackach i serwuj.
Placki po góralsku – tradycyjny smak prosto z Podhala
Placki po góralsku to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. To danie, które przeniesie Cię w góralskie klimaty bez wychodzenia z domu. Sekret tkwi w idealnym połączeniu chrupiących z zewnątrz, a miękkich w środku placków z soczystym, rozgrzewającym gulaszem.
Dla kogo?
Placki po góralsku to propozycja dla wszystkich miłośników sycących, tradycyjnych dań. Doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. To danie, które zaspokoi nawet największy głód i zadowoli nawet wybredne podniebienia. Połączenie chrupiących placków z aromatycznym gulaszem to kompozycja, która zachwyci każdego.
Na jaką okazję?
To idealna propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i sycącego. Placki po góralsku świetnie sprawdzą się jako obiad w weekend, gdy masz więcej czasu na przygotowanie posiłku. To również doskonały pomysł na nieformalną kolację z bliskimi, przy której będziecie mogli cieszyć się nie tylko smakiem, ale i wspólnie spędzonym czasem.
Czy wiesz o tym?
Placki po góralsku, znane również jako placki po zbójnicku, to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie podaje się je z gulaszem węgierskim, który zyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi ostrej papryki i pieprzu. Dla uzyskania pełni smaku, danie warto podać z dodatkiem kwaśnej śmietany, która doskonale równoważy pikantność gulaszu.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z formą podania – ułóż kilka mniejszych placuszków lub zdecyduj się na jeden duży placek. Ciekawą opcją jest również ułożenie placków warstwowo z gulaszem pomiędzy. Dla wzbogacenia smaku i koloru, posyp danie świeżą natką pietruszki i startym oscypkiem, który doda potrawie autentycznego, góralskiego charakteru.