Składniki:

Olej

5 łyżek

Pieprz

2 szczypty

Jajko

1 sztuka

Sól

3 szczypty

Mleko

1.5 szklanki

Fix Soczysty kurczak w czosnku i ziołach Knorr

1 łyżka

Mąka orkiszowa

2.5 szklanki

Surimii

150 gramów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Pikantne placki z surimi

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia wsypujemy mąkę, przyprawy, wlewamy mleko i dodajemy jajko. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, dosyć gęste ciasto.

Krok 2

Surimi zdejmujemy z folii i tniemy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Krok 3

Patelnię nagrzewamy i skrapiamy małą ilością oleju. Placki nakładamy łyżką i smażymy do złotego koloru po obu stronach.

Pikantne placki z surimi – szybka przekąska z morskim akcentem

Delikatne, aromatyczne placki z surimi to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste, a jednocześnie wyraziste w smaku dania. Przygotowanie tych placków to kwestia kilkunastu minut, a efekt zachwyci nawet wybrednych smakoszy!

Dla kogo?

Pikantne placki z surimi to doskonała propozycja dla miłośników owoców morza oraz osób poszukujących szybkiego pomysłu na obiad lub kolację. Sprawdzą się również jako przekąska dla niespodziewanych gości. Dzięki prostemu składowi i łatwemu wykonaniu, każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem – nawet początkujący kucharze!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Te aromatyczne placki świetnie sprawdzą się jako lekka kolacja w ciepły wieczór, dodatek do sałatki lub element większego zestawu przekąsek podczas spotkania z przyjaciółmi. Możesz je również zapakować na piknik lub wycieczkę – smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czy wiesz o tym?

Surimi to pasta rybna, która wywodzi się z kuchni japońskiej. Najczęściej produkowana jest z białych ryb, takich jak mintaj czy plamiak. Dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej kaloryczności, surimi stanowi wartościowy składnik diety. W naszych plackach nadaje im charakterystyczny, delikatnie słodkawy smak morza.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić placki dodatkiem posiekanego szczypiorku, tartej marchewki lub kukurydzy. Świetnie komponują się z dipem na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku i świeżych ziół. Dla bardziej wyrazistego smaku, podaj je z sosem sojowym lub słodko-kwaśnym.

Zostaw komentarz