Składniki:

Słodkie ziemniaki

600 gramów

Przyprawa do ziemniaków Knorr

2 łyżki

Curry

1 łyżka

Cebula

2 sztuki

Czerwona papryczka chilli

1 sztuka

Jaja

6 sztuk

Ser cheddar

120 gramów

Pestki z dyni

2 łyżki

easy

łatwe

25 min.

4 os.

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili
oven

50

thermometer

170

foremki do muffinków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Obierz ziemniaki i cebulę. Razem z serem pokrój na drobniejsze kawałki, wsyp chili, umieść całość w naczyniu miksującym.

Krok 2

Wsyp przyprawy Knorr i zmiksuj całość 15s/obr. 5

Krok 3

Dodaj jaja, wsyp pestki dyni i wymieszaj 15s/obr. 2

Krok 4

Przygotowaną masą wypełnij 12 foremek na muffinki. Wypiekaj około 50 minut.

Pikantne Muffiny ze Słodkich Ziemniaków z Cheddarem i Chili

Odkryj nowe oblicze muffinów! Nasze pikantne babeczki ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili to wytrawna propozycja, która przełamuje stereotyp o słodkich wypiekach. Soczyste bataty w połączeniu z aromatycznym serem i ostrym chili tworzą harmonijną kompozycję smaków, która rozgrzeje podniebienie i zaspokoi apetyt na coś wyjątkowego. Wystarczy rozgrzać piekarnik, połączyć składniki i cieszyć się pysznymi, pikantnymi babeczkami, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Idealne dla miłośników pieczenia, którzy chcą eksperymentować z wytrawną kuchnią. Jeśli uwielbiasz łączyć słodkie z pikantnym i szukasz alternatywy dla tradycyjnych przekąsek, te muffiny są stworzone właśnie dla Ciebie. Doskonała propozycja dla osób ceniących zdrowe, domowe wypieki z warzywami w roli głównej.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się jako efektowna przekąska na przyjęciach, gdzie z pewnością przyciągną uwagę gości. To także świetna alternatywa dla kanapek – zabierz je do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków doskonale sprawdzą się również jako dodatek do obiadu lub lekka kolacja w towarzystwie świeżej sałatki.

Czy wiesz, że?

Bataty występują w wielu odmianach kolorystycznych – od białych, przez żółte, pomarańczowe i czerwone, aż po fioletowe. Każda z nich ma nieco inny profil smakowy, ale wszystkie charakteryzują się naturalną słodyczą, która doskonale równoważy pikantne dodatki w naszych muffinach.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak muffinów dodając tarty parmezan na wierzch przed pieczeniem. Jeśli nie masz pod ręką batatów, z powodzeniem zastąpisz je dynią, zachowując podobny charakter dania. Eksperymentuj z poziomem ostrości, dobierając ilość chili do swoich preferencji.

Zostaw komentarz