Składniki:

Jajko

1 sztuka

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Pęczek świeżej mięty

Sos sojowy

Sezam

2 łyżki

Mąka ziemniaczana

Pieprz cayenne

Olej do smażenia

Kurkuma

Woda mineralna

1 łyżka

Mielona cielęcina

0.5 kilograma

Pokruszone suchary

4 łyżki

medium

średnie

90 min.

3 os.

Pikantne kulki mięsne

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Smaż je w sporej ilości gorącego oleju, po czym odsącz. Podawaj ozdobione miętą.

Krok 2

Mięso połącz z żółtkiem i skrobią ziemniaczaną. Wlej sos sojowy i wsyp pieprz cayenne.

Krok 3

Dorzuć łyżkę wody gazowanej, przypraw Delikatem Knorr i jeszcze raz wyrób. Odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 4

Ubij białko z odrobiną soli. Potem łagodnie wymieszaj z masą mięsną.

Krok 5

Uformuj niewielkie kulki. Obtaczaj je w panierce z pokruszonych sucharków z sezamem i sporą ilością kurkumy.

Pikantne kulki mięsne z nutą orientu

Odkryj sekret idealnie soczystych, pikantnych kulek mięsnych, które zachwycą każdego miłośnika wyrazistych smaków! Nasze orientalne kulki łączą delikatność mięsa z intensywnym aromatem przypraw, tworząc przekąskę, która znika z talerza w mgnieniu oka.

Dla kogo?

Te aromatyczne kulki mięsne to doskonała propozycja dla osób lubiących pikantne przekąski z nutą egzotyki. Idealne dla rodzin szukających urozmaicenia codziennego menu oraz dla tych, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu, ale efektowne dania. Dzięki chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu i kurkumy, zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno jako efektowna przystawka na przyjęciu, jak i jako główna atrakcja nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Podane z dipem jogurtowo-miętowym stanowią doskonałą propozycję na wieczór filmowy czy imprezę sportową. Możesz też przygotować je na rodzinny obiad – dzieci z pewnością będą zachwycone!

Czy wiesz, że?

Dodatek wody mineralnej do masy mięsnej to sekret wyjątkowej soczystości kulek. Natomiast kurkuma nie tylko nadaje im piękny, złocisty kolor, ale również dostarcza cennych właściwości przeciwzapalnych. Sezam wzbogaca potrawę o wapń i zdrowe tłuszcze, a mięta używana do dekoracji wspomaga trawienie.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z przyprawami, dodając świeży imbir lub kolendrę dla bardziej azjatyckiego charakteru. Spróbuj też zastąpić część mięsa posiekanym bakłażanem lub cukinią. Kulki świetnie komponują się z sosem słodko-kwaśnym lub pikantnym sosem chili z dodatkiem miodu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF