Składniki:

Passata pomidorowa

1 litr

Cebula

1 sztuka

Marchew

3 sztuki

Czosnek - ząbek

1 sztuka

Śmietana

5 łyżek

Liść laurowy

1 sztuka

Ziele angielskie

5 sztuk

Sól

1 łyżeczka

Pieprz

0.5 łyżeczki

Chili czerwona

1 sztuka

Papryka

2 łyżeczki

Fix Chili con carne Knorr

1 łyżeczka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Pikantna zupa pomidorowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i marchew oczyścić, pociąć na kawałki i umieścić w garnku. Papryczkę wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę, dorzucić do warzyw. Pomidory otworzyć, wsypać do garnka.

Krok 2

Zalać wodą, wsypać pokrojony na plasterki czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól i gotować około 25 min. Do zupy wsypać pozostałe przyprawy, zamieszać. Dodać zahartowaną zupą śmietanę, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Krok 3

Zupę serwować z drobnym makaronem.

Pikantna zupa pomidorowa – rozgrzewający klasyk w nowej odsłonie

Aromatyczna, pikantna zupa pomidorowa to doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Połączenie soczystych pomidorów z ostrą papryczką tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatna kwasowość pomidorów przełamana kremową śmietaną i wzbogacona aromatem czosnku oraz ziół sprawia, że ta zupa to prawdziwa uczta dla zmysłów.

Dla kogo?

Pikantna zupa pomidorowa to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Sprawdzi się zarówno jako lekki obiad dla całej rodziny, jak i rozgrzewający posiłek dla osób ceniących ostrzejsze doznania kulinarne. Dzięki prostemu składowi i łatwemu przygotowaniu, jest też doskonałym wyborem dla początkujących kucharzy.

Na jaką okazję?

Ta aromatyczna zupa świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas nieformalnego obiadu z przyjaciółmi lub jako rozgrzewający posiłek w zimowe wieczory. Podana z drobnym makaronem stanowi sycący obiad, który można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać w razie potrzeby.

Czy wiesz o tym?

Pikantne zupy pomidorowe mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Kapsaicyna zawarta w ostrej papryce przyspiesza metabolizm, a likopen z pomidorów jest silnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo, czosnek wzmacnia odporność, co czyni tę zupę nie tylko smaczną, ale i zdrową.

Dla urozmaicenia

Zupę można modyfikować według własnych upodobań. Zamiast śmietany możesz użyć mleka kokosowego dla lekkiej, azjatyckiej nuty. Dodanie świeżej bazylii lub kolendry tuż przed podaniem nada potrawie świeżości, a posypanie parmezanem wzbogaci smak o nutę umami.

Zostaw komentarz