Składniki:

Piersi z kurczaka

2 sztuki

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

2 łyżki

Musztarda

2 łyżki

Sałata

1 sztuka

Gruszka

3 sztuki

Orzechy włoskie

0.3 szklanki

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Łagodna musztarda

3 łyżki

Miód

1 łyżka

Ocet balsamiczny

1 łyżka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety kurczaka marynujemy w miodzie, musztardzie i przyprawie Knorr. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Krok 2

Gdy mięso się zamarynuje pieczemy wszystko w średnio rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Sałatę starannie płuczemy, dzielimy na małe kawałki, dorzucamy do niej obrane, pocięte w kostkę gruszki oraz orzechy włoskie. Przed serwowaniem skrapiamy winegretem z oliwy, miodu, musztardy i octu balsamicznego.

Piersi z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Soczyste piersi z kurczaka w aromatycznym sosie miodowo-musztardowym to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tego dania tkwi w prostej, ale niezwykle skutecznej marynacie z musztardy, miodu i przyprawy Knorr, która nadaje mięsu głębokiego smaku i delikatnej słodyczy. Po 20 minutach chłodzenia w lodówce, mięso zapiekamy przez około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku, co pozwala zachować jego soczystość i delikatność.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny – dzieci pokochają słodkawy smak miodu, a dorośli docenią wyrazisty akcent musztardy. To doskonała propozycja dla osób ceniących szybkie, ale pełnowartościowe posiłki, które nie wymagają skomplikowanych technik kulinarnych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i nieformalną kolację z przyjaciółmi. Elegancko podane z towarzyszącą mu sałatką z gruszką i orzechami włoskimi może stanowić główne danie na rodzinnym spotkaniu czy niedzielnym obiedzie.

Czy wiesz o tym?

Połączenie miodu i musztardy to klasyk kuchni francuskiej, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Miód nie tylko dodaje słodyczy, ale również karmelizuje się podczas pieczenia, tworząc apetyczną, złocistą skórkę.

Dla urozmaicenia

Sałatka z gruszką i orzechami włoskimi skropiona winegretem z oliwy, miodu, musztardy i octu balsamicznego stanowi idealne dopełnienie dania. Możesz eksperymentować z dodatkami – świetnie sprawdzą się również jabłka, suszona żurawina czy ser pleśniowy.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF