Składniki:

Pierś z kurczaka podwójna

2 sztuki

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

2 łyżki

Boczniaki

10 dekagramów

Ser mozzarella

1 sztuka

Mała cebula

1 sztuka

Natka pietruszki

2 łyżki

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść filety z kurczaka, umyj i wysusz. Podziel na 4 części. W każdej z nich wytnij kieszonkę.

Krok 2

Przyprawę do kurczaka Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy i posmaruj nią piersi kurczaka. Odstaw do lodówki na około 30 minut do zamarynowania.

Krok 3

Cebulę posiekaj drobno, mozzarellę potnij w plastry. Boczniaki opłucz i osusz, pokrój w paski. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4

Na rozgrzanej 1 łyżce oliwy zeszkl cebulę. Dodaj boczniaki i smaż przez kilka minut. Przypraw pieprzem i solą wedle uznania, jeśli stwierdzisz, że jest to potrzebne. Posyp natką pietruszki. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 5

W kieszenie kurczaka włóż po plastrze sera i łyżce grzybowego farszu. Połącz wykałaczkami. Smaż na gorącym grillu, aż mięso będzie wysmażone. Serwuj z sałatami.

Piersi z kurczaka nadziewane boczniakami – kulinarna poezja na talerzu

Soczyste piersi z kurczaka skrywające aromatyczną niespodziankę to propozycja, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z leśnym aromatem boczniaków tworzy harmonijną kompozycję smaków. Sekret tej potrawy tkwi w starannym przygotowaniu kieszonek w mięsie, które wypełniamy mieszanką grzybów, cebuli i sera. Przyprawione Przyprawą do kurczaka Knorr mięso nabiera głębi smaku, a krótkie marynowanie sprawia, że staje się jeszcze bardziej soczyste. Podczas smażenia na grillu, ser mozzarella delikatnie się rozpuszcza, łącząc wszystkie składniki w niebiańską całość. To danie, które wygląda równie apetycznie jak smakuje!

Dla kogo?

Idealne rozwiązanie dla miłośników prostych, a jednocześnie wyrafinowanych potraw. Przygotowanie zajmie Ci około godziny, a sam proces jest naprawdę nieskomplikowany. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć danie, które zachwyci domowników swoim smakiem i prezencją.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Faszerowane boczniaki piersi z kurczaka sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas przyjęcia dla gości. To również doskonały pomysł na romantyczną kolację we dwoje – w końcu nie bez powodu mówi się, że droga do serca wiedzie przez żołądek!

Czy wiesz, że?

Sekret tego dania tkwi w idealnym połączeniu składników w kieszonkach mięsa. Pod wpływem temperatury boczniaki, cebula i ser mozzarella tworzą aromatyczne nadzienie, które przenika mięso, nadając mu niepowtarzalny smak i soczystość.

Dla urozmaicenia

Podawaj kurczaka z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub kremowym puree z warzyw. Świeża sałatka będzie doskonałym dopełnieniem tego dania, dodając lekkości i świeżości. Możliwości jest wiele – wybierz to, co najbardziej odpowiada Twoim preferencjom!

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF