Składniki:

Pierś z kurczaka

400 gramów

Przyprawa do mięs z papryką Knorr

1 opakowanie

Kurki umyte i pokrojone w cząstki

200 gramów

Cebula

130 gramów

Pomidor pokrojony w kostkę

200 gramów

Śmietana 18%

100 gramów

Ząbek czosnku zmiażdżony

1 sztuka

Olej rzepakowy

3 łyżki

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Pierś z kurczaka z kurkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrojonego na grube kawałki posyp hojnie Przyprawą do mięs z papryką Knorr. Pozostaw na parę godzin w zimnym miejscu.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni obsmaż zamarynowane kawałki kurczaka. Kiedy delikatnie się zrumieni, odłóż go na bok. Na tej samej patelni obsmaż cebulę, kurki i czosnek, gdy cebula stanie się szklista dodaj pomidora, kurczaka. Potrawę podlej dwoma trzema łyżkami wody, smaż aż pomidor się rozpadnie.

Krok 3

Na zakończenie potrawę dopraw śmietaną.

Pierś z kurczaka z kurkami – szybki przepis pełen aromatu

Soczysta pierś z kurczaka w towarzystwie złocistych kurek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne mięso, zamarynowane w aromatycznej Przyprawie do mięs z papryką Knorr, nabiera głębi smaku, a leśne kurki dodają potrawie wyjątkowego charakteru. Gdy na patelni połączą się ze sobą chrupiące kawałki kurczaka, delikatna cebula i aromatyczny czosnek, a całość zostanie dopełniona kremową śmietaną, powstaje danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Pierś z kurczaka z kurkami to idealna propozycja dla miłośników grzybowych smaków. Docenią ją również osoby ceniące sobie szybkie i proste w przygotowaniu posiłki, które mimo prostoty zachwycają smakiem. To doskonały wybór zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych kulinarnych ekspertów.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten przepis sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na elegancką kolację dla gości. Dzięki swojej uniwersalności i wykwintnemu smakowi, danie można podać podczas rodzinnego spotkania, romantycznej kolacji we dwoje czy nawet na przyjęciu. Przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, co czyni je idealnym rozwiązaniem, gdy czas nagli.

Czy wiesz, że?

Kurka, znana również jako pieprznik jadalny, to wyjątkowy grzyb, który jako jeden z nielicznych nie jest atakowany przez insekty. Dzięki temu jest dostępna w sklepach przez cały rok, co pozwala cieszyć się tym pysznym daniem niezależnie od sezonu.

Dla urozmaicenia

Pierś z kurczaka z kurkami doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem. Aby podkreślić smak potrawy, warto przed podaniem posypać ją drobno posiekanym świeżym lubczykiem, który doda aromat i świeżość.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF