Składniki:
Pierś z kurczaka
1 sztuka
Pieprz
1 szczypta
Sos sojowy
1 łyżka
Olej sezamowy
1 łyżka
Cebula dymka
1 sztuka
Olej do smażenia
2 łyżki
Kukurydza z puszki
0.5 opakowania
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Makaron sojowy
0.5 opakowania
Sos chilli z limonką
1 łyżka
Ananas plastry
4 sztuki
łatwe
15 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka pociąć w małą kostkę, połączyć z sosem sojowym. Białą część cebuli drobno posiekać. Ananasa pociąć na kawałki. Makaron zalać wrzącą wodą, pozostawić na 3 minuty aby zmięknął.
Krok 2
W woku lub na patelni porządnie nagrzać olej. Podsmażyć kawałki kurczaka, oprószyć pieprzem i mini kosteczką knorr czosnkową. Wsypać cebulę i smażyć 2 minuty. Wsypać kukurydze, kawałki ananasa, sos chili z limonką i olej sezamowy, połączyć wszystko. Przesmażyć wspólnie minutę.
Krok 3
Dołączyć makaron do przygotowanego mięsa z warzywami i połączyć wszystko. Oprószyć posiekaną zieloną częścią szczypiorku.
Orientalna pierś z kurczaka z ananasem i kukurydzą
Szukasz pomysłu na szybki obiad z nutą egzotyki? Ta azjatycka kompozycja smaków zachwyci Cię połączeniem słodkiego ananasa, soczystej piersi kurczaka i chrupiącej kukurydzy. Danie przygotowane w woku zachowuje wszystkie aromaty, a dodatek sosu sojowego i oleju sezamowego nadaje mu autentycznego, orientalnego charakteru.
Dla kogo?
Idealne danie dla zabieganych osób, które cenią sobie smaczne posiłki przygotowane w krótkim czasie. Połączenie słodko-pikantnych smaków spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które lubią odkrywać nowe smaki. To także świetna propozycja dla osób na diecie – lekkie mięso drobiowe z dodatkiem owoców i warzyw to pełnowartościowy posiłek.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy czasu na gotowanie jest niewiele. Możesz też zaskoczyć nim gości podczas nieformalnego spotkania – egzotyczne danie z pewnością wywoła pozytywne wrażenie. To również dobry pomysł na kolację we dwoje z nutą orientu.
Czy wiesz, że?
Ananas zawiera bromelainę – enzym, który pomaga w trawieniu białek i ma właściwości przeciwzapalne. Dodatek ananasa do dań mięsnych nie tylko wzbogaca smak, ale również wspomaga proces trawienia. Olej sezamowy to z kolei skarbnica przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dla urozmaicenia
Możesz dodać paprykę czerwoną dla intensywniejszego koloru i dodatkowych wartości odżywczych. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, zwiększ ilość sosu chili z limonką. Danie świetnie komponuje się również z ryżem zamiast makaronu.