Składniki:

Pierś z kurczaka

1 sztuka

Pieprz

1 sztuka

Sól

1 sztuka

Mąka

1.5 łyżki

Śmietana 30%

100 mililitrów

Oliwa

2 łyżki

Koperek

1 pęczek

Płatki migdałowe

6 łyżek

Makaron

200 gramów

Masło klarowane

1 łyżka

Sok z cytryny - z 1/2 szt.

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową łączymy z dwoma łyżkami oliwy albo oleju, smarujemy podzieloną na 3 kotlety pierś kurczaka.

Krok 2

Smażymy na patelni o grubym dnie (ja zastosowałam żeliwną) bez dodawania tłuszczu.

Krok 3

Masło rozpuszczamy, wsypmy 1,5 łyżki mąki i intensywnie mieszamy aż złączy się całkowicie z tłuszczem. Wlewamy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Kiedy sos zacznie się gotować, dodajemy przepłukany i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie płuczemy zimną wodą), układamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo-koperkowym.

Krok 4

Podsmażone piersi kurczaka kroimy w kostkę i układamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na nagrzanej patelni i częścią obsypujemy piersi kurczaka, a częścią dekorujemy brzegi talerza.

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym

Delikatna pierś z kurczaka w aromatycznym sosie cytrynowo-koperkowym to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste kawałki mięsa, otulone aksamitnym sosem o orzeźwiającym smaku cytryny i świeżego koperku, w połączeniu z makaronem i chrupiącymi płatkami migdałowymi tworzą harmonijne danie pełne wyrazistych smaków.

Dla kogo?

To danie idealne dla osób ceniących lekkie, ale sycące posiłki. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z orzeźwiającym sosem cytrynowo-koperkowym zadowoli zarówno miłośników klasycznej kuchni, jak i osoby poszukujące nowych, ciekawych smaków. Dzięki prostocie przygotowania sprawdzi się również doskonale dla początkujących kucharzy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Elegancki obiad dla rodziny czy romantyczna kolacja we dwoje – to danie sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jego wykwintny charakter, podkreślony prażonymi płatkami migdałowymi, czyni je odpowiednim na specjalne okazje, a jednocześnie jest na tyle proste, że można je przygotować na codzienny posiłek.

Czy wiesz o tym?

Połączenie cytryny i koperku to klasyczny duet smaków, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Dodatek płatków migdałowych nie tylko wzbogaca danie o chrupiącą teksturę, ale również dostarcza cennych składników odżywczych, w tym zdrowych tłuszczów i witaminy E.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z rodzajem makaronu – świetnie sprawdzi się również tagliatelle czy pappardelle. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu odrobinę białego wina, a dla wersji bogatszej w warzywa uzupełnij danie o podsmażone pieczarki lub groszek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF