Składniki:

Filety z kurczaka

4 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

1

Ziemniaki

300 gramów

Buraki

300 gramów

Mleko

300 mililitrów

Mąka

2 łyżki

Gałka muszkatołowa

0.5 łyżeczki

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Olej

Masło

3 łyżki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Pierś z kurczaka na różowo

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach do półmiękka. Potem wystudź je i pokrój w plastry. Analogicznie ugotuj buraki, wystudź i także pokrój w plastry.

Krok 2

Oczyść filety z kurczaka, potem usmaż na oleju z dodatkiem łyżki masła około 5 minut z każdej strony.

Krok 3

Potem zagotuj mleko, przyrumień mąkę na 2 łyżkach masła i wlej do mleka. Trzeba pilnować, aby masło nie przypaliło się, bo inaczej danie będzie niesmaczne i szkodliwe. Dopraw je pieprzem, gałką muszkatołową oraz pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Smażona Cebula Knorr.

Krok 4

Na zakończenie dodaj ziemniaki i buraki, po czym całość podgrzej.

Krok 5

Pokrój kurczaka na skośne plastry i serwuj go na warzywach z ugotowanym ryżem.

Pierś z kurczaka na różowo – kremowa uczta dla podniebienia

Delikatna pierś z kurczaka otulona aksamitnym, różowym sosem to propozycja, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. To danie łączy w sobie soczystość mięsa drobiowego z kremową konsystencją sosu na bazie mleka, wzbogaconego aromatem gałki muszkatołowej i pieprzu. Buraki nadają potrawie charakterystyczny różowy kolor, a ziemniaki w mundurkach dopełniają kompozycję, tworząc sycące i pełnowartościowe danie.

Dla kogo?

Pierś z kurczaka na różowo to idealna propozycja dla osób ceniących klasyczne smaki w nowym wydaniu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki delikatności mięsa drobiowego, danie przypadnie do gustu także dzieciom, które zwykle niechętnie sięgają po buraki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To doskonały wybór na niedzielny obiad lub kolację w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Elegancki wygląd potrawy sprawia, że możesz ją również zaserwować podczas kameralnego przyjęcia – z pewnością zrobi wrażenie na gościach!

Czy wiesz, że…

Buraki, będące kluczowym składnikiem tego dania, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Zawierają betaninę – naturalny barwnik o właściwościach antyoksydacyjnych, który nie tylko nadaje potrawie piękny kolor, ale również wspiera odporność organizmu.

Dla urozmaicenia

Choć przepis sugeruje podanie dania z ryżem, równie dobrze sprawdzi się z drobnym makaronem – kolankami, kokardkami lub wstążkami. Możesz też eksperymentować z dodatkami – świeża sałatka z marchewki i żurawiny doskonale uzupełni smak głównego dania, a natka pietruszki nada mu świeżości i koloru.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF