Składniki:

Oliwa z oliwek

2 łyżki

Pieczarki

600 gramów

Pierś z kurczaka podwójna

300 gramów

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Pora

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Pierś z Kostką rosołową z kury

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki dusimy i podsmażamy na oliwie, pod koniec dodajemy porę pokrojoną w talarki, przyprawiamy wedle smaku

Krok 2

Pierś podzielić na 4 części

Krok 3

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek dodajemy kostkę knorra z kury która powinna się rozpuścić żeby utworzyła się marynata

Krok 4

Pierś podzieloną na 4 części zanurzamy w marynacie i obsmażamy po obu stronach

Krok 5

Pierś umieszczamy na talerzu i dodajmy pieczarki podsmażone z porą

Soczysta pierś z kurczaka z pieczarkami i porem

Klasyczne połączenie delikatnej piersi z kurczaka z aromatycznymi pieczarkami i porem to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie na bazie kostki rosołowej z kury, która nada mięsu wyjątkowy smak i soczystość.

Dla kogo?

Ta prosta, a jednocześnie wyrafinowana potrawa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z bliskimi. Jest lekka, pełna smaku i stosunkowo szybka w przygotowaniu. Docenią ją szczególnie osoby ceniące klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu oraz miłośnicy drobiu, którzy szukają nowych sposobów na przyrządzenie piersi z kurczaka.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Danie idealnie sprawdzi się jako główny punkt rodzinnego obiadu, ale równie dobrze zaprezentuje się na nieformalnej kolacji z przyjaciółmi. Dzięki eleganckiemu wyglądowi i harmonijnemu połączeniu smaków, może być także ciekawą propozycją na świąteczny stół w lżejszej wersji.

Czy wiesz, że?

Kostka rosołowa z kury to nie tylko baza do zup, ale także świetny składnik marynat. Rozpuszczona w oliwie z oliwek nadaje mięsu głęboki, naturalny smak i pomaga je zmiękczyć, dzięki czemu pierś z kurczaka pozostaje soczysta nawet po usmażeniu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając do pieczarek i pora odrobinę białego wina lub śmietanki. Świetnie sprawdzą się także suszone pomidory, czosnek lub świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, które dodadzą potrawie śródziemnomorskiego charakteru.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Pierogownice

Zamów Pierogownice już teraz!


Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF