Składniki:
Piersi z kurczaka ze skórką i kostką
4 sztuki
Przyprawa do grilla Knorr
2 łyżki
Ketchup Hellmann's Pikantny
4 łyżki
Czarne oliwki bez pestek
150 gramów
Ostra papryka chilli
1 sztuka
Kapary
20 gramów
Parmezan
50 gramów
Cytryna
0.5 sztuki
Natka pietruszki
1 pęczek
Oliwa z oliwek
100 mililitrów
Ząbki czosnku
4 sztuki
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W naczyniu połączyć Przyprawę do grilla Knorr z ketchupem Hellmann's. W przygotowanej marynacie zanurzyć piersi z kurczaka. Naczynie nakryć i schować do lodówki na 12 godzin.
Krok 2
Sporządź tapenadę z oliwek – oliwki, kapary, ostrą papryczkę i czosnek drobno posiekaj przy pomocy noża, wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, utartym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 3
Mięso piecz na nagrzanym grillu na aluminiowych tackach, pod pokrywą przez około 20 minut, przewracając piersi od czasu do czasu na drugą stronę. Grillowane piersi obtocz w uprzednio przygotowaną oliwkową tapenadą.
Soczysta pierś kurczaka z tapenadą z oliwek
Odkryj niezwykłe połączenie delikatnego mięsa z intensywnym smakiem śródziemnomorskiej tapenady! Nasze grillowane piersi z kurczaka zyskują wyjątkowy charakter dzięki marynacie z Przyprawy do grilla Knorr i ketchupu Hellmann’s, która zapewnia mięsu soczystość i aromat. Długie marynowanie przez 12 godzin sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach, a aksamitna tapenada z oliwek, kaparów i parmezanu dodaje potrawie śródziemnomorskiej elegancji.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników kuchni fusion, którzy cenią sobie połączenie prostoty z wyrazistym smakiem. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki prostocie wykonania, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z przygotowaniem tego kulinarnego hitu.
Na jaką okazję?
Ta aromatyczna propozycja będzie gwiazdą letniego grillowania, ale równie dobrze sprawdzi się jako eleganckie danie na kolację przy świecach. Możesz je podać na ciepło prosto z grilla lub przygotować wcześniej i zaserwować w temperaturze pokojowej podczas pikniku czy garden party.
Czy wiesz, że?
Tapenada to tradycyjny prowansalski dodatek, którego nazwa pochodzi od prowansalskiego słowa „tapeno” oznaczającego kapary. Oryginalnie przygotowywana jest z czarnych oliwek, kaparów, anchois i oliwy z oliwek. Nasza wersja wzbogacona o parmezan nadaje potrawie kremowej konsystencji i wyrazistego smaku.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z tapenadą, dodając suszone pomidory, anchois lub różne rodzaje oliwek. Danie świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, pieczywem czosnkowym lub sałatką z rukoli z balsamicznym dressingiem.