Składniki:

Pieprz

1 szczypta

Pierś z indyka

0.5 kilograma

Sól

1 szczypta

Białe wino

125 mililitrów

Masło

1 łyżka

Sok z pomarańczy

0.25 szklanki

Oliwa

2 łyżki

Sok z cytryny

1 łyżka

Pomarańcza

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Pierś indyka duszona w pomarańczach

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś indyczą pokrój na plastry, delikatnie rozbij, posmaruj solą, pieprzem, startą skórką pomarańczową, skrop sokiem cytrynowym i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Krok 2

Po upływie tego czasu zrumień mięso na gorącym oleju.

Krok 3

Umieść je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, ułóż plasterki z połowy pomarańczy dookoła, dodaj wino i sok pomarańczowy, duś około 35 min.

Krok 4

Pierś udekoruj pozostałymi plasterkami pomarańczy.

Pierś indyka duszona w pomarańczach – aromatyczne połączenie smaków

Soczysta pierś indyka w towarzystwie słodko-kwaśnych pomarańczy to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne mięso przesiąknięte aromatem cytrusów nabiera wyjątkowego charakteru, a sok pomarańczowy w połączeniu z winem tworzy aksamitny sos, który doskonale komponuje się z indykiem.

Dla kogo?

Ta propozycja świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na elegancką kolację. Delikatne mięso indyka jest lekkostrawne i polecane osobom dbającym o zdrową dietę. Danie zachwyci miłośników nietuzinkowych połączeń smakowych, gdzie słodycz pomarańczy przełamuje delikatność mięsa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Pierś indyka duszona w pomarańczach to doskonały wybór na niedzielny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Efektownie podana, z plasterkami pomarańczy, będzie również świetną propozycją na świąteczny stół. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt zachwyci wszystkich gości.

Czy wiesz, że?

Połączenie mięsa z owocami to tradycja sięgająca kuchni średniowiecznej. Pomarańcze zawierają enzymy, które naturalnie zmiękczają mięso, dzięki czemu indyk staje się wyjątkowo soczysty. Dodatkowo, witamina C zawarta w cytrusach wspomaga przyswajanie żelaza z mięsa.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o świeże zioła – rozmaryn lub tymianek doskonale komponują się z pomarańczami. Spróbuj dodać łyżeczkę miodu do sosu, aby podkreślić słodycz owoców. Zamiast wina możesz użyć bulionu drobiowego z dodatkiem soku pomarańczowego. Danie świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub dzikim ryżem.

Pielmieni

Zamów Pielmieni już teraz!


Zostaw komentarz