Składniki:

Mąka pszenna

300 gramów

Woda

1 szklanka

Sól

1 szczypta

Zielona soczewica

1 szklanka

Cebula

1 sztuka

Suszone pomidory

0.5 słoika

Pestki dynii

2 garść

Sól

1 szczypta

Pieprz czarny

1 szczypta

Przyprawa Czosnek Knorr

1 łyżeczka

medium

średnie

60 min.

4 os.

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłukujemy i gotujemy aż zmięknie z liściem laurowym, po czym odcedzamy na sitku i miksujemy na gładką masę. Cebulę podsmażamy i dorzucamy do masy z soczewicy wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami, przyprawami i pestkami dyni. Całość mieszamy.

Krok 2

Ciasto dzielimy na parę mniejszych porcji i cienko rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki, po czym na każde z nich nakładamy około łyżeczkę nadzienia i bardzo starannie zlepiamy, tak, aby nie rozpadły się w trakcie gotowania. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami – roślinny klasyk w nowej odsłonie

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich smaków w roślinnym wydaniu. Delikatne ciasto skrywa w sobie aromatyczny farsz, w którym kremowa soczewica łączy się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, tworząc harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Te wyjątkowe pierogi to idealna propozycja dla wegetarian, wegan oraz wszystkich poszukujących bezmięsnych alternatyw tradycyjnych dań. Bogate w białko roślinne i błonnik, stanowią pełnowartościowy posiłek, który dostarcza energii i cennych składników odżywczych.

Na jaką okazję?

Pierogi z soczewicą sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas świątecznego stołu jako alternatywa dla tradycyjnych pierogów. To również doskonała propozycja na rodzinne spotkania, gdzie chcemy zaskoczyć bliskich czymś nowym, a jednocześnie nawiązującym do polskiej tradycji kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Soczewica to jedno z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin strączkowych, znana już 8000 lat temu. Jest bogata w białko, żelazo i witaminy z grupy B, a w połączeniu z suszonymi pomidorami, które są skarbnicą likopenu, tworzy nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe danie.

Dla urozmaicenia

Farsz można wzbogacić o podsmażone pieczarki, czosnek lub świeże zioła jak rozmaryn czy tymianek. Gotowe pierogi podawaj z podsmażoną cebulką, kleksem kwaśnej śmietany lub oliwą z ziołami dla wydobycia pełni smaku tego wyjątkowego dania.

Zostaw komentarz