Składniki:

Mąka pszenna

300 gramów

Woda

1 szklanka

Sól

1 szczypta

Zielona soczewica

1 szklanka

Cebula

1 sztuka

Suszone pomidory

0.5 słoika

Pestki dynii

2 garść

Sól

1 szczypta

Pieprz czarny

1 szczypta

Przyprawa Czosnek Knorr

1 łyżeczka

medium

średnie

60 min.

4 os.

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłukujemy i gotujemy aż zmięknie z liściem laurowym, po czym odcedzamy na sitku i miksujemy na gładką masę. Cebulę podsmażamy i dorzucamy do masy z soczewicy wraz z pokrojonymi suszonymi pomidorami, przyprawami i pestkami dyni. Całość mieszamy.

Krok 2

Ciasto dzielimy na parę mniejszych porcji i cienko rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki, po czym na każde z nich nakładamy około łyżeczkę nadzienia i bardzo starannie zlepiamy, tak, aby nie rozpadły się w trakcie gotowania. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami – roślinny klasyk w nowej odsłonie

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich smaków w roślinnym wydaniu. Delikatne ciasto skrywa w sobie aromatyczny farsz, w którym kremowa soczewica łączy się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, tworząc harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Te wyjątkowe pierogi to idealna propozycja dla wegetarian, wegan oraz wszystkich poszukujących bezmięsnych alternatyw tradycyjnych dań. Bogate w białko roślinne i błonnik, stanowią pełnowartościowy posiłek, który dostarcza energii i cennych składników odżywczych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Pierogi z soczewicą sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas świątecznego stołu jako alternatywa dla tradycyjnych pierogów. To również doskonała propozycja na rodzinne spotkania, gdzie chcemy zaskoczyć bliskich czymś nowym, a jednocześnie nawiązującym do polskiej tradycji kulinarnej.

Czy wiesz, że?

Soczewica to jedno z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin strączkowych, znana już 8000 lat temu. Jest bogata w białko, żelazo i witaminy z grupy B, a w połączeniu z suszonymi pomidorami, które są skarbnicą likopenu, tworzy nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe danie.

Dla urozmaicenia

Farsz można wzbogacić o podsmażone pieczarki, czosnek lub świeże zioła jak rozmaryn czy tymianek. Gotowe pierogi podawaj z podsmażoną cebulką, kleksem kwaśnej śmietany lub oliwą z ziołami dla wydobycia pełni smaku tego wyjątkowego dania.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF