Składniki:

Woda

125 mililitrów

Jajko

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Mięso mielone

40 dekagramów

Pieczarki

20 dekagramów

Cebula

1 sztuka

Mąka

50 dekagramów

Bulionetka wołowa Knorr

1 sztuka

medium

średnie

60 min.

8 os.

Pierogi z mięsem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiewamy mąkę, wsypujemy jajko, dolewamy wodę, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.

Krok 2

Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Dodajemy Bulionetkę Bulion wołowy Knorr.

Krok 3

Pieczarki czyścimy, kroimy, dusimy na niewielkiej ilości oliwy aż odparuje płyn. Potem pieczarki łączymy z mięsem i mielimy.

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładamy nadzienie. Brzegi kółek zlepiamy formując pierożki.

Krok 5

Pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 4 min. od momentu wypłynięcia.

Tradycyjne Pierogi z Mięsem – Smak Kresów Wschodnich

Pierogi z mięsem to klasyka polskiej kuchni, która od pokoleń gości na naszych stołach. Sprężyste ciasto skrywające aromatyczny, mięsny farsz to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sekret doskonałych pierogów tkwi w idealnie wyważonym cieście – elastycznym, ale nie przegniecionym, oraz w soczystym, intensywnym w smaku nadzieniu z mielonego mięsa, podsmażanej cebulki i duszonych pieczarek.

Dla kogo?

Pierogi z mięsem to danie, które zadowoli każdego – od najmłodszych po najstarszych członków rodziny. To idealna propozycja dla osób ceniących tradycyjne smaki i domowe jedzenie. Możesz zaangażować całą rodzinę w proces lepienia – to nie tylko przyspieszy przygotowanie, ale stanie się wspólną, radosną aktywnością.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół. To także doskonały pomysł na rodzinne spotkania czy niedzielny obiad. Pierogi możesz przygotować wcześniej i zamrozić, by mieć je pod ręką na niespodziewane wizyty gości.

Czy wiesz, że?

Pierogi z mięsem wywodzą się z Kresów Wschodnich, ale szybko podbiły serca Polaków w całym kraju. Kluczem do idealnego farszу jest jego zwartość – wszystkie składniki powinny być drobno posiekane i dokładnie wymieszane. Pamiętaj, by dokładnie sklejać brzegi pierogów – dzięki temu farsz nie wypłynie podczas gotowania.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami do farszу! Możesz dodać ostrą paprykę dla pikanterii lub świeży czosnek dla intensywniejszego aromatu. Gotowe pierogi podawaj z sosem, okraszone zeszkloną cebulką lub posypane świeżym szczypiorkiem. Każda z tych wariacji nada potrawie nowy, niepowtarzalny charakter.

Zostaw komentarz