Składniki:

Grzyby suszone (najlepiej prawdziwki)

100 gramów

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

Kapusta kiszona

1 kilogram

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Średniej wielkości cebula

1 sztuka

Kminek

0.5 łyżeczki

Liść laurowy

2 sztuki

Ziele angielskie

3 ziarna

Majeranek

10 gramów

Pieprz

Masło

2 łyżki

Mąka

1 kilogram

Olej

1 łyżka

Sól

1 łyżeczka

Woda

medium

średnie

90 min.

4 os.

Pierogi z kapustą i grzybami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamocz grzyby w ciepłej wodzie na około 20 minut, następnie posiekaj je. Umieść kapustę w garnku i dolej wodę z moczenia grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj razem z masłem. Dodaj do kapusty wraz z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wszystko gotuj powoli przez 1 godzinę, aż kapusta zmięknie.

Krok 2

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na dużej patelni używając masła. Trzeba pilnować, by masło się nie przypaliło, bo inaczej danie będzie niesmaczne i szkodliwe. Dorzuć do niej ugotowaną kapustę i razem całość podsmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj również pieprz, jeśli jest taka potrzeba.

Krok 3

Posiekaj nożem wystudzioną kapustę z grzybami tak, aby farsz do pierogów nie miał dużych kawałków. Jeżeli farsz jest zbyt wilgotny, wsyp odrobinę bułki tartej.

Krok 4

Ciasto na pierogi: Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj olej oraz wodę, powoli mieszając ciasto. Gdy utworzy się zwarta masa, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj aż stanie się gładkie i elastyczne.

Krok 5

Rozciągnij ciasto na cienki placek, przy użyciu szklanki lub innej formy, wytnij okrągłe placuszki. Umieszczaj na każdym placuszku pełną łyżeczkę farszu, pozostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).

Krok 6

Nawilż wodą krawędzie ciasta i sklej dokładnie pieróg przy pomocy posypanej mąką dłoni. Końcówkami palców uformuj falbankę lub dociśnij brzegi używając widelca. Jeżeli zamierzasz zrobić uszka – połącz ze sobą dwie zewnętrzne krawędzie pieroga, a potem złącz rogi.

Pierogi z kapustą i grzybami – tradycja na talerzu

Pierogi z kapustą i grzybami to kwintesencja polskiej kuchni, łącząca w sobie aromat leśnych grzybów z delikatną nutą kapusty. To danie, które rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę, przywołując wspomnienia rodzinnych spotkań przy stole. Sekret doskonałych pierogów tkwi w idealnie wyważonym nadzieniu, gdzie kapusta i grzyby tworzą harmonijny duet, a cienkie, elastyczne ciasto otula farsz niczym aksamitna kołderka.

Dla kogo?

Pierogi z kapustą i grzybami to propozycja zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych mistrzów kuchni. Nasz przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces przygotowania, dzięki czemu nawet jeśli dotąd nie czułeś się pewnie w kuchni, tym razem stworzysz danie, które zachwyci wszystkich domowników. To również doskonała opcja dla miłośników tradycyjnych smaków, którzy cenią sobie autentyczność i prostotę polskiej kuchni.

Na jaką okazję?

Choć pierogi z kapustą i grzybami kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, są one doskonałym wyborem na każdą porę roku. Podane z kubkiem aromatycznego barszczu czerwonego lub grzybowego stanowią idealne danie na chłodniejsze dni. Wyrazisty farsz i delikatne ciasto sprawią, że staną się one ozdobą zarówno świątecznego stołu, jak i niedzielnego obiadu w gronie rodziny.

Czy wiesz, że?

Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie wyśmienicie, gdy podsmażysz je na patelni. To doskonały sposób na odgrzanie pozostałych z poprzedniego dnia pierogów, choć zazwyczaj są one tak pyszne, że znikają z talerzy zanim zdążysz o tym pomyśleć. Dodatek cebulki podsmażonej na maśle nadaje im niepowtarzalnego aromatu i wydobywa głębię smaku grzybowo-kapuścianego nadzienia.

Dla urozmaicenia

Aby podać pierogi w bardziej efektowny sposób, możesz udekorować talerz świeżymi warzywami – soczystą zieloną sałatą, plastrami pomidora czy ogórka lub kolorową startą marchewką. Pierogi świetnie komponują się również ze skwarkami, posiekaną natką pietruszki lub odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami, co nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Zostaw komentarz