Składniki:
Grzyby suszone (najlepiej prawdziwki)
100 gramów
Bulion warzywny Knorr
1 sztuka
Kapusta kiszona
1 kilogram
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Średniej wielkości cebula
1 sztuka
Kminek
0.5 łyżeczki
Liść laurowy
2 sztuki
Ziele angielskie
3 ziarna
Majeranek
10 gramów
Pieprz
Masło
2 łyżki
Mąka
1 kilogram
Olej
1 łyżka
Sól
1 łyżeczka
Woda
średnie
90 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamocz grzyby w ciepłej wodzie na około 20 minut, następnie posiekaj je. Umieść kapustę w garnku i dolej wodę z moczenia grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj razem z masłem. Dodaj do kapusty wraz z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Wszystko gotuj powoli przez 1 godzinę, aż kapusta zmięknie.
Krok 2
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na dużej patelni używając masła. Trzeba pilnować, by masło się nie przypaliło, bo inaczej danie będzie niesmaczne i szkodliwe. Dorzuć do niej ugotowaną kapustę i razem całość podsmaż. Dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj również pieprz, jeśli jest taka potrzeba.
Krok 3
Posiekaj nożem wystudzioną kapustę z grzybami tak, aby farsz do pierogów nie miał dużych kawałków. Jeżeli farsz jest zbyt wilgotny, wsyp odrobinę bułki tartej.
Krok 4
Ciasto na pierogi: Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj olej oraz wodę, powoli mieszając ciasto. Gdy utworzy się zwarta masa, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj aż stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 5
Rozciągnij ciasto na cienki placek, przy użyciu szklanki lub innej formy, wytnij okrągłe placuszki. Umieszczaj na każdym placuszku pełną łyżeczkę farszu, pozostawiając wolne brzegi (około 3-4 milimetry).
Krok 6
Nawilż wodą krawędzie ciasta i sklej dokładnie pieróg przy pomocy posypanej mąką dłoni. Końcówkami palców uformuj falbankę lub dociśnij brzegi używając widelca. Jeżeli zamierzasz zrobić uszka – połącz ze sobą dwie zewnętrzne krawędzie pieroga, a potem złącz rogi.
Pierogi z kapustą i grzybami – tradycja na talerzu
Pierogi z kapustą i grzybami to kwintesencja polskiej kuchni, łącząca w sobie aromat leśnych grzybów z delikatną nutą kapusty. To danie, które rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę, przywołując wspomnienia rodzinnych spotkań przy stole. Sekret doskonałych pierogów tkwi w idealnie wyważonym nadzieniu, gdzie kapusta i grzyby tworzą harmonijny duet, a cienkie, elastyczne ciasto otula farsz niczym aksamitna kołderka.
Dla kogo?
Pierogi z kapustą i grzybami to propozycja zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych mistrzów kuchni. Nasz przepis krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces przygotowania, dzięki czemu nawet jeśli dotąd nie czułeś się pewnie w kuchni, tym razem stworzysz danie, które zachwyci wszystkich domowników. To również doskonała opcja dla miłośników tradycyjnych smaków, którzy cenią sobie autentyczność i prostotę polskiej kuchni.
Na jaką okazję?
Choć pierogi z kapustą i grzybami kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, są one doskonałym wyborem na każdą porę roku. Podane z kubkiem aromatycznego barszczu czerwonego lub grzybowego stanowią idealne danie na chłodniejsze dni. Wyrazisty farsz i delikatne ciasto sprawią, że staną się one ozdobą zarówno świątecznego stołu, jak i niedzielnego obiadu w gronie rodziny.
Czy wiesz, że?
Pierogi z kapustą i grzybami smakują równie wyśmienicie, gdy podsmażysz je na patelni. To doskonały sposób na odgrzanie pozostałych z poprzedniego dnia pierogów, choć zazwyczaj są one tak pyszne, że znikają z talerzy zanim zdążysz o tym pomyśleć. Dodatek cebulki podsmażonej na maśle nadaje im niepowtarzalnego aromatu i wydobywa głębię smaku grzybowo-kapuścianego nadzienia.
Dla urozmaicenia
Aby podać pierogi w bardziej efektowny sposób, możesz udekorować talerz świeżymi warzywami – soczystą zieloną sałatą, plastrami pomidora czy ogórka lub kolorową startą marchewką. Pierogi świetnie komponują się również ze skwarkami, posiekaną natką pietruszki lub odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami, co nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.