Składniki:
Krojone pomidory z puszki
1 szklanka
Banan
1 sztuka
Olej słonecznikowy
0.5 szklanki
Cukier trzcinowy
0.5 szklanki
Mąka pszenna
1 szklanka
Mąka orkiszowa
1 szklanka
Przyprawa do pierników
1 łyżka
Kakao
2 łyżki
Proszek do pieczenia
0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona
0.5 łyżeczki
Sól
1 szczypta
Powidła śliwkowe
4 łyżki
Czekolada gorzka
100 gramów
Olej kokosowy
2 łyżki
Orzechy laskowe
30 gramów
łatwe
60 min.
8 os.
50
180
26 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Do miski wlewamy olej, wrzucamy pokrojonego banana, pomidory z puszki oraz dodajemy cukier. Blendujemy wszystko aż uzyskamy puszystą masę.
Krok 2
Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę i sól. Mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 3
Płynne składniki dodajemy do sypkich i starannie łączymy przy pomocy szpatułki.
Krok 4
Ciasto przelewamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię. Pieczemy około 50 min aż patyczek będzie suchy.
Krok 5
Po ostudzeniu ciasto przekrajamy na połowę i smarujemy powidłami śliwkowymi.
Krok 6
Czekoladę wraz z olejem kokosowym topimy w kąpieli wodnej. Uzyskaną polewą oblewamy ciasto i obsypujemy orzechami laskowymi.
Piernik pomidorowy – tradycja w nowej odsłonie
Piernik to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Kojarzy się z wyśmienitym smakiem i cudownym aromatem korzennych przypraw. Zastanawiasz się, co w naszym przepisie na piernik robią pomidory? Dzięki nim ciasto zyskuje jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną konsystencję. Nieoczywiste połączenia dają w tym przypadku wyśmienity rezultat.
Przygotowanie jest proste – wystarczy połączyć mokre składniki (olej, banana, pomidory z puszki i cukier) z suchymi (mąka, proszek do pieczenia, przyprawa piernikowa, kakao, soda i sól). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy, smarujemy powidłami śliwkowymi i polewamy czekoladą z dodatkiem oleju kokosowego. Na wierzchu posypujemy orzechami laskowymi.
Dla kogo?
Dla kucharzy, którzy szukają kulinarnej odmiany. Najwyższa pora odkrywać nowe smaki i receptury wraz z przepisem na piernik pomidorowy! To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i nie boją się nieoczywistych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
W wielu domach Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez tradycyjnego piernika. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wśród klasycznych smakołyków na wigilijnym stole pojawił się także niebanalny piernik pomidorowy. Będzie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych wypieków.
Czy wiesz, że?
Nazwa piernika pomidorowego pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Związana jest ona z dodawaniem do ciasta wyrazistych przypraw. W przeszłości w przepisach nie szczędzono czarnego pieprzu.
Dla urozmaicenia
Do przełożenia piernika z pomidorów, zamiast powideł śliwkowych, możesz użyć konfitury z pigwy. Pomidorowy piernik udekoruj orzechami włoskimi lub prażonymi migdałami dla dodatkowego smaku i chrupkości.