Składniki:

Cebula

2 sztuki

Olej

1 łyżka

Ziele angielskie

4 sztuki

Liść laurowy

1 sztuka

Śmietana

2 łyżki

Kurki

0.5 kilograma

Mąka

1 łyżka

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

1 sztuka

Pieprz do smaku

Szczupak

1 kilogram

Liść selera

1 sztuka

Boczek wędzony plastry

8 sztuk

hard

trudne

90 min.

4 os.

Pieczony szczupak z duszonymi grzybami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczupaka piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku około 30 minut.

Krok 2

W tym czasie przygotuj sos. Cebulę posiekaj. Kurki dokładnie opłucz i odcedź. Liść selera drobno pokrój.

Krok 3

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj kurki i podsmaż. wlej szklankę wody.

Krok 4

Rybę wypatrosz, przepłucz i wysusz. Posyp pieprzem i pokryj plastrami wędzonego boczku. Włóż do lodówki na 3 godziny.

Krok 5

Wsyp Bulion grzybowy Knorr, liść laurowy, ziele angielskie i liście selera. Przypraw pieprzem.

Krok 6

Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do grzybów. Doprowadź do wrzenia. Na półmisek przełóż duszone grzyby, a na wierzchu umieść szczupaka.

Pieczony szczupak z duszonymi grzybami

Klasyczne danie, które zachwyca swoim wyrazistym smakiem i elegancką prezentacją. Soczyste mięso szczupaka w towarzystwie aromatycznych kurek tworzy kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Pieczony szczupak z duszonymi grzybami to propozycja dla miłośników wyrafinowanych smaków. Delikatne mięso ryby otulone chrupiącym boczkiem wędzonym zadowoli zarówno amatorów kuchni tradycyjnej, jak i poszukiwaczy kulinarnych doznań. To danie, które docenią osoby ceniące sobie połączenie klasyki z nutą elegancji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonały wybór na rodzinny obiad niedzielny czy uroczystą kolację. Pieczony szczupak prezentuje się wyjątkowo na stole i z pewnością zrobi wrażenie na gościach. To również świetna propozycja na świąteczny stół, gdy chcemy zaserwować coś innego niż tradycyjnego karpia.

Czy wiesz o tym?

Szczupak to ryba o wyjątkowo delikatnym, białym mięsie, które jest bogate w białko i kwasy omega-3. Marynowanie ryby w lodówce przez kilka godzin z boczkiem nie tylko nadaje jej wyjątkowego smaku, ale również sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste podczas pieczenia.

Dla urozmaicenia

Zamiast kurek możesz użyć innych leśnych grzybów – podgrzybków, prawdziwków czy maślaków. Sos grzybowy możesz wzbogacić dodatkiem białego wina lub soku z cytryny, co nada potrawie lekkiej kwaskowatości. Do dania świetnie pasują gotowane ziemniaki z koperkiem lub pieczone ziemniaczki z rozmarynem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Deski do krojenia

Zamów Deski do krojenia już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF