Składniki:
Duże ziemniaki
5 sztuk
Zioła prowansalskie
2 łyżki
Ketchup Hellmann's Pikantny
3 łyżki
Majonez Hellmann's Babuni
3 łyżki
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr
1 opakowanie
Sok z 1 cytryny
Sos tabasco kilka kropel
Oliwa z oliwek
5 łyżek
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki starannie wyszoruj, opłucz i wysusz. Potem usuń wszystkie zmiany na skórce takie jak plamki, zgrubienia czy przebarwienia oraz tzw. oczka (zawiązki pędów). Kiedy będą już czyste i suche podziel je na cząstki.
Krok 2
Łódeczki umieść w misce, polej oliwą, dodaj przyprawę do ziemniaków Knorr i dokładnie wymieszaj, aby tłuszcz całkowicie pokrył każdą część. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotowane w ten sposób ziemniaki wysyp na blachę, rozłóż je równomiernie na powierzchni najlepiej skórką do spodu, po czym wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut, aż uzyskają złocisty kolor.
Krok 3
Podczas gdy ziemniaki będą się piekły, przygotuj sos. W miseczce połącz ketchup, majonez i tabasco. Następnie dodaj sos czosnkowy Knorr, a wszystko dokładnie wymieszaj na jednolity dip. Upieczone ziemniaki serwuj na gorąco zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i z przygotowanym sosem.
Pieczone łódeczki z ziemniaków – chrupiąca rozkosz prosto z piekarnika
Złociste, aromatyczne łódeczki z ziemniaków to prawdziwa uczta dla podniebienia! Chrupiące z zewnątrz i aksamitnie miękkie w środku, otulone doskonałym połączeniem przypraw, stanowią idealny dodatek do wielu dań lub samodzielną przekąskę. Sekret ich niepowtarzalnego smaku tkwi w dokładnym pokryciu każdej cząstki oliwą i przyprawą do ziemniaków Knorr przed pieczeniem.
Ziemniaki pieczone w formie łódeczek nabierają intensywnego aromatu i wyjątkowej tekstury podczas 40-minutowego pieczenia w temperaturze 180°C. Dopełnieniem tego kulinarnego dzieła jest kremowy dip łączący ketchup, majonez, tabasco i sos czosnkowy Knorr, który idealnie podkreśla charakter potrawy.
Dla kogo?
Pieczone łódeczki z ziemniaków to propozycja dla wszystkich miłośników chrupiących warzyw. Zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które uwielbiają frytki. Podane z aromatycznym sosem, majonezem lub pikantnym ketchupem, zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Na jaką okazję?
Ta prosta, ale efektowna potrawa sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, szybka przekąska na wieczór czy element menu podczas spotkania ze znajomymi. Gwarantujemy, że znikną ze stołu w mgnieniu oka, wywołując zachwyt wśród gości!
Czy wiesz, że?
Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie uprawiano je już tysiące lat temu. Do Europy trafiły dopiero pod koniec XVI wieku, szybko zdobywając popularność. Dziś należą do najważniejszych roślin uprawnych na świecie, ustępując jedynie ryżowi, kukurydzy i pszenicy.
Dla urozmaicenia
Wzbogać smak łódeczek dodając do marynaty starty parmezan, który nada skórce dodatkowej chrupkości. Jeśli lubisz pikantne dania, dopraw ziemniaki odrobiną ostrej papryki. Możliwości modyfikacji tego przepisu są niemal nieograniczone!