Składniki:

Pieczarki duże

6 sztuk

Mięso mielone wieprzowe

400 gramów

Dymka ze szczypiorem

2 sztuki

Jajko

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

medium

średnie

45 min.

2 os.

Pieczarki faszerowane mięsem i dymką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki płuczemy, obieramy i odcinamy ich ogonki. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i natłuszczonej olejem roślinnym.

Krok 2

Szykujemy nadzienie: łączymy posiekaną dymkę, mięso, jajko, sól, pieprz i przyprawę w mini kostkach Pietruszka Knorr. Wypełniamy pieczarki.

Krok 3

Wypiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Serwujemy z surówką z buraczków.

Pieczarki faszerowane mięsem i dymką – prosty przepis na elegancką przekąskę

Soczyste pieczarki wypełnione aromatycznym farszem mięsnym z dodatkiem świeżej dymki to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika grzybowych przysmaków. Nasze pieczarki faszerowane to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem.

Dla kogo?

Pieczarki faszerowane mięsem i dymką to idealna propozycja zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych mistrzów kuchni. To danie przypadnie do gustu osobom ceniącym sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki. Dzięki prostocie wykonania i dostępności składników, każdy może przygotować tę potrawę w domowym zaciszu.

Na jaką okazję?

Ten przepis sprawdzi się doskonale jako elegancka przystawka na rodzinnym obiedzie, element bufetu podczas przyjęcia, czy też jako samodzielna przekąska na wieczór filmowy. Pieczarki faszerowane można również przygotować na piknik lub jako dodatek do grilla.

Czy wiesz, że?

Pieczarki to nie tylko smaczny składnik wielu potraw, ale również źródło cennych składników odżywczych. Zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak selen i potas. Dodatek pietruszki w kostce Knorr wzbogaca danie o aromat i wartości odżywcze.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając różne zioła, przyprawy czy ser. Spróbuj zastąpić część mięsa mielonym indykiem lub kurczakiem dla lżejszej wersji. Surówka z buraczków stanowi doskonałe uzupełnienie dania, ale równie dobrze sprawdzi się mix sałat z vinaigrette lub pieczony ziemniak.

Zostaw komentarz