Składniki:

2 posiekane ząbki czosnku

50 g orzechów włoskich

250 g posiekanej rukoli

1,5 szklanki oliwy extra virgine

50 g startego sera pecorino

50 g startego parmezanu

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

30 min.

4 os.

Pesto z rukoli

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pesto da się przygotować - no, może nie ze wszystkiego, ale niemal. Na przykład z młodych liści mlecza albo dzikiego szczawiu. Bo chociaż tradycyjne jest z bazylii, to poeksperymentować z pewnością nie zaszkodzi.

Krok 2

Zblenduj czosnek z orzechami, cały czas blendując dodawaj rukolę i - stopniowo - oliwę. Wymieszaj z obydwoma serami, dopraw solą i pieprzem.

Pesto z rukoli – zielona alternatywa dla klasyki

Pesto z rukoli to aromatyczna i wyrazista alternatywa dla tradycyjnej wersji z bazylii. Ten kremowy sos o intensywnym, lekko orzechowym smaku z pikantną nutą rukoli doskonale komponuje się z makaronami, grzankami czy jako dodatek do mięs.

Dla kogo?

Pesto z rukoli to idealny wybór dla osób poszukujących nowych smaków w kuchni. Sprawdzi się zarówno u miłośników klasycznego pesto, jak i tych, którzy cenią sobie lekko pikantne, wyraziste smaki. To także świetna propozycja dla osób, które mają pod ręką rukolę i chcą ją wykorzystać w niebanalny sposób.

Na jaką okazję?

Doskonałe na szybki obiad w ciągu tygodnia – wystarczy wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Sprawdzi się również jako elegancka przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi – podane na grzankach z dodatkiem pomidorków koktajlowych zachwyci gości. To także świetny dodatek do grillowanych warzyw czy mięs podczas letnich spotkań.

Czy wiesz, że?

Rukola, główny składnik tego pesto, jest bogata w witaminę C i K oraz potas. Jej charakterystyczny, lekko pikantny smak był ceniony już w starożytnym Rzymie, gdzie uważano ją za afrodyzjak. Podobnie jak klasyczne pesto, ta wersja z rukoli pozwala na przechowanie świeżych liści na dłużej.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Możesz zastąpić orzechy włoskie pinią, migdałami lub pestkami dyni. Zamiast parmezanu wypróbuj pecorino lub inny twardy ser. Dodaj odrobinę cytryny dla świeżości lub suszone pomidory dla głębi smaku. Pesto świetnie sprawdzi się również jako baza do dressingów sałatkowych.

Zostaw komentarz