Składniki:
Pieprz
1 szczypta
Bulionetka drobiowa Knorr
1 opakowanie
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
1 szczypta
Oliwa
1 łyżeczka
Makaron penne
150 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 szczypta
Sos sojowy ciemny
1 łyżeczka
Małe pieczarki
200 gramów
łatwe
15 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W gotującej się wodzie rozpuścić kostkę Knorr, dodać makaron i gotować około 8 minut - makaron powinien być al dente. Odcedzić, przechowywać pod przykryciem.
Krok 2
Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, wsypać szpinak i dusić pod przykryciem do rozmrożenia. Na drugą patelnię wrzucić pieczarki pokrojone w ćwiartki, polać sosem sojowym i krótko przesmażyć na silnym ogniu. Dodać do patelni ze szpinakiem. Doprawić pieprzem oraz czosnkiem i smażoną cebulką w mini kostkach Knorr.
Krok 3
Makaron przenieść na patelnię i połączyć z gorącym szpinakiem oraz pieczarkami.
Penne ze szpinakiem i pieczarkami – klasyka w nowoczesnym wydaniu
Penne ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie proste, a jednocześnie wyraziste smaki. Ten włoski klasyk w polskim wydaniu zachwyca harmonią składników – al dente ugotowanego makaronu, delikatnego szpinaku i aromatycznych pieczarek. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim przygotowaniu każdego składnika osobno, by na końcu połączyć je w idealną całość.
Dla kogo?
Danie idealne dla wegetarian poszukujących sycącego posiłku bogatego w białko i składniki odżywcze. Sprawdzi się również jako szybki obiad dla zapracowanych, którzy nie chcą rezygnować z pełnowartościowego posiłku. Dzięki prostocie przygotowania, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem bez problemu.
Na jaką okazję?
To doskonała propozycja na codzienny obiad lub kolację, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Sprawdzi się również jako danie na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad. Można je przygotować w większej ilości i podać w formie bufetu.
Czy wiesz, że?
Szpinak to prawdziwa skarbnica żelaza i witamin, a pieczarki dostarczają cennego białka roślinnego. Połączenie tych składników z makaronem tworzy zbilansowany posiłek, który dostarcza energii na długie godziny. Dodatek bulionu Knorr nadaje potrawie głębi smaku, a czosnek i smażona cebulka wzbogacają aromat.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o suszone pomidory, oliwki lub ser typu feta, który doda kremowości i wyrazistego smaku. Dla miłośników ostrzejszych doznań polecamy dodanie płatków chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu.