Składniki:

Cebula

1 sztuka

Olej roślinny

1 łyżka

Zioła prowansalskie

1 łyżka

Miód

1 łyżeczka

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

Papryka czerwona

1 sztuka

Polędwica wieprzowa

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Marchewka młoda

3 sztuki

Penne razowe żytnie

1 opakowanie

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i tniemy w plasterki. 1/2 kostki bulionu na włoszczyźnie łączymy z niewielką ilością ok 1/2 łyżeczki oleju - tą marynatą pokrywamy plastry polędwiczki i grillujemy je na patelni grillowej.

Krok 2

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z olejem podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Wsypujemy pokrojoną paprykę i pokrojoną ugotowaną młodą marchewkę. Mieszamy. Dodajemy 1/2 kostki bulionowej na włoszczyźnie i kosteczki czosnku knorr. Mieszamy przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Wlewamy zmiksowane pomidory z puszki. Mieszamy doprowadzamy do wrzenia.

Krok 3

Przyprawiamy do smaku niewielką ilością miodu i pieprzu. Tym sosem zalewamy makaron i serwujemy obok polędwiczkę.

Penne z sosem pomidorowym i polędwiczką

Klasyczne penne w towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego i delikatnej polędwiczki to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczysta polędwiczka zamarynowana w bulionie z odrobiną oleju, a następnie perfekcyjnie grillowana, stanowi doskonałe dopełnienie al dente ugotowanego makaronu.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny, szczególnie dla osób ceniących sobie połączenie tradycyjnej kuchni włoskiej z akcentem mięsnym. Porcja pełna wartości odżywczych zadowoli zarówno dorosłych, jak i dzieci, które z pewnością docenią soczysty sos i delikatne kawałki mięsa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, ale również jako danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt końcowy zachwyca smakiem i wyglądem. To także świetna propozycja na rodzinny obiad w weekend.

Czy wiesz o tym?

Sekret wyjątkowego smaku tego dania tkwi w połączeniu świeżych warzyw z aromatycznymi przyprawami. Dodatek odrobiny miodu do sosu pomidorowego nadaje mu subtelną słodycz, która idealnie równoważy kwasowość pomidorów i wydobywa głębię smaku ziół prowansalskich.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sos o suszone pomidory lub oliwki, które dodadzą śródziemnomorskiego charakteru. Polędwiczkę można również zastąpić kurczakiem lub pozostawić danie w wersji wegetariańskiej, zwiększając ilość kolorowych warzyw. Świeże zioła, takie jak bazylia czy oregano, dodane tuż przed podaniem, podkreślą aromat całości.

Zostaw komentarz