Składniki:
Makaron penne
30 dekagramów
Bazylia
1 pęczek
Parmezan
100 gramów
Oliwa
100 mililitrów
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
łatwe
30 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente w dużej ilości osolonej wrzącej wody.
Krok 2
Wlej oliwę do blendera, wsyp umytą i osuszoną bazylię, parmezan, sól, pieprz, zmiksuj całość na pesto.
Krok 3
Odcedzony makaron połączyć z pesto. Serwować na liściach świeżego szpinaku.
Penne z bazyliowym pesto i świeżym szpinakiem
Klasyczne penne z domowym pesto bazyliowym na świeżym szpinaku to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Ten prosty, a jednocześnie wyrafinowany przepis łączy w sobie intensywny smak bazylii, aromatyczną oliwę i wyrazisty parmezan, tworząc idealną kompozycję dla al dente ugotowanego makaronu.
Dla kogo?
Danie idealne dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyca głębią smaku. To również świetna propozycja dla wegetarian poszukujących bogatych w składniki odżywcze opcji obiadowych.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się zarówno jako codzienny, szybki obiad, jak i elegancka przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. Podane na liściach świeżego szpinaku nabiera eleganckiego charakteru, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. To także doskonały pomysł na romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Pesto bazyliowe pochodzi z Genui i tradycyjnie przygotowywane jest w moździerzu, co pozwala wydobyć pełnię aromatu bazylii. Nazwa „pesto” wywodzi się od włoskiego słowa „pestare”, oznaczającego ucieranie. Świeży szpinak dodaje nie tylko walorów wizualnych, ale także wzbogaca danie o żelazo i witaminy.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o prażone orzeszki pinii lub orzechy włoskie, które dodadzą przyjemnej chrupkości. Ciekawą alternatywą będzie również dodanie suszonych pomidorów lub świeżych pomidorków koktajlowych. Dla miłośników intensywnych smaków polecamy wzbogacenie pesto o czosnek lub szczyptę chili.