Składniki:

Chleb z ziarnami, kromki

8 sztuk

Ciecierzyca z puszki

1 opakowanie

Kmin rzymski

1 łyżeczka

Majeranek

1 łyżeczka

Goździki

2 sztuki

Jabłko

1 sztuka

Cebula

2 sztuki

Ząbek czosnku

2 sztuki

Oliwa

4 łyżki

Syrop klonowy

1 łyżeczka

Sos sojowy

2 łyżki

easy

łatwe

20 min.

4 os.

Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i ugnieć na puree lub zmiksuj. Goździki rozgnieć.

Krok 2

Cebule i czosnek posiekaj na drobną kosteczkę. Jabłko obierz i posiekaj w drobną kostkę podobnie jak cebulę.

Krok 3

Na patelni z oliwą zrumień czosnek z cebulką. Kiedy się zarumienią dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze przez 1 minutę.

Krok 4

Wprowadź puree z ciecierzycy i smaż wszystko do połączenia składników. Jeśli stwierdzisz, że smalec jest za suchy dodaj 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy.

Krok 5

Usuń ciecierzycę z ognia, wlej sos sojowy, dodaj syrop klonowy i jabłko. W razie potrzeby dosyp szczyptę soli. Zamieszaj. Serwuj na zimno z pieczywem. Najlepszy rezultat uzyskasz, gdy z chleba przygotujesz grzanki.

Wegański Smalec z Cieciorki – Roślinny Przysmak na Kanapki

Odkryj nowy wymiar kanapkowych przysmaków! Nasz wegański smalec z cieciorki to prawdziwa rewolucja dla miłośników tradycyjnych smaków w roślinnym wydaniu. Kremowa konsystencja, aromatyczne przyprawy i delikatna słodycz jabłka tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pełnoziarniste pieczywo w połączeniu z tym aksamitnym smarowidłem staje się podstawą pożywnego i sycącego posiłku, idealnego na każdą porę dnia.

Dla kogo?

Wegański smalec z cieciorki to propozycja nie tylko dla osób na diecie roślinnej! To doskonała alternatywa dla tradycyjnego smalcu, która zachwyci również zdeklarowanych mięsożerców. Bogactwo smaku i kremowa konsystencja sprawiają, że każdy, kto spróbuje tej przekąski, będzie pod wrażeniem jak blisko tradycyjnemu smakowi udało się dotrzeć bez użycia składników odzwierzęcych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Kiedy poranne inspiracje się kończą, a kolacyjne pomysły wyczerpują – wegański smalec z cieciorki przychodzi z pomocą! To idealne rozwiązanie na codzienne śniadania, szybkie kolacje czy niespodziewane wizyty gości. Przygotuj większą porcję i przechowuj w lodówce, by zawsze mieć pod ręką pyszne i pożywne smarowidło do kanapek.

Czy wiesz, że?

Cieciorka, znana również jako ciecierzyca lub groch włoski, to nie tylko podstawa hummusu. Woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą, jest cennym składnikiem w wegańskiej kuchni, zastępującym białka jaj w wielu przepisach. W naszym smalcu możesz jej użyć do uzyskania idealnej konsystencji.

Dla urozmaicenia

Podnieś swoje kanapki na wyższy poziom kulinarny! Posyp je prażoną cebulką dla chrupkości, dodaj ziarna słonecznika dla nutki orzechowej i udekoruj świeżą rukolą dla koloru i witamin. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy chleb lekko podsmażysz, tworząc chrupiące grzanki – idealne połączenie z kremowym smalcem!

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF