Składniki:

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

2 sztuki

Bakłażan

1 sztuka

Makaron, np. penne

400 gramów

Chilli

1 łyżeczka

Pomidory w puszce

2 sztuki

Ricotta

125 gramów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Pasta alla norma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Potnij bakłażana na plastry, posól i pozostaw na około pół godziny. Odcedź nadmiar wody i zagrilluj (np. na patelni lub elektrycznym grillu). Pokrój plastry na ósemki.

Krok 2

Posiekaną cebulę i czosnek zrumień na oliwie z oliwek. Wsyp pomidory z puszki oraz kostkę rosołową i duś około 15 min. Przypraw chilli, jeśli trzeba także solą i pieprzem.

Krok 3

Pokrusz ricottę i zblenduj. Wymieszaj z makaronem ugotowanym al dente i porcjami bakłażana. Podawaj jako posiłek wegetariański, lub przykładowo z grillowanym kurczakiem.

Pasta alla Norma – Klasyk Kuchni Sycylijskiej

Pasta alla Norma to prawdziwa perełka kuchni włoskiej, wywodząca się z Sycylii. Ten aromatyczny makaron łączy w sobie kremowy sos pomidorowy z grillowanym bakłażanem i wyrazistą ricottą, tworząc harmonijne połączenie smaków.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz wegetarian poszukujących sycącego i pełnowartościowego posiłku. Pasta alla Norma zadowoli zarówno osoby ceniące klasyczne smaki, jak i tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi połączeniami smakowymi.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje lub spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zachwyci wszystkich gości. To także świetna propozycja na ciepły letni wieczór, gdy bakłażany są w pełni sezonu.

Czy wiesz, że…?

Nazwa „Pasta alla Norma” pochodzi od opery „Norma” sycylijskiego kompozytora Vincenzo Belliniego. Według legendy, pewien krytyk kulinarny był tak zachwycony tym daniem, że porównał je do doskonałości wspomnianej opery. Tradycyjnie do potrawy używa się ricotty salata – twardego, solonego sera owczego.

Dla urozmaicenia

Choć klasyczna wersja jest wegetariańska, możesz wzbogacić danie o grillowanego kurczaka, co nada mu dodatkowego charakteru i uczyni jeszcze bardziej sycącym. Możesz również dodać świeże zioła – bazylię lub oregano – które podkreślą śródziemnomorski charakter potrawy. Dla miłośników ostrzejszych smaków, warto zwiększyć ilość chilli.

Zostaw komentarz