Składniki:

Czerwona papryka

4 sztuki

Czerwona soczewica

200 gramów

Ryż

100 gramów

Cebula

1 sztuka

Ser mozzarella kulka

1 sztuka

Pomidory

2 sztuki

Tymianek suszony

0.5 łyżeczki

Papryka ostra w proszku, mielona

1 łyżeczka

Oliwa do smażenia

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Papryka faszerowana z soczewicą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek zrumień na oliwie, wsyp ryż i soczewicę. Podsmażaj moment.

Krok 2

Wlej wodę, aby całkowicie pokryła składniki. Wsyp Bulion warzywny Knorr.

Krok 3

Kiedy płyn się wchłonie, wsyp pomidory pokrojone w kostkę, tymianek i połowę startej mozzarelli. Dopraw ostro papryką.

Krok 4

Odetnij górną część papryk i usuń pestki.

Krok 5

Wypełnij papryki farszem, nakryj pozostałym serem. Zapiekaj przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Papryka faszerowana z soczewicą – roślinny przysmak pełen smaku

Papryka faszerowana z soczewicą to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność papryki z bogatym smakiem soczewicy. Soczyste papryki wypełnione aromatycznym nadzieniem z soczewicy, ryżu i pomidorów, przykryte rozpuszczającą się mozzarellą, tworzą danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Sekret tego dania tkwi w odpowiednim przygotowaniu nadzienia – zeszklona cebula z czosnkiem, ryż i soczewica duszone w bulionie warzywnym Knorr, a następnie wzbogacone świeżymi pomidorami i aromatycznym tymiankiem. Całość doprawiona ostrą papryką nadaje potrawie charakteru, a ser mozzarella tworzy apetyczny, złocisty wierzch po upieczeniu.

Dla kogo?

Papryka faszerowana z soczewicą to idealna propozycja dla wegetarian i wegan poszukujących pełnowartościowego, sycącego dania. Bogactwo białka roślinnego zawartego w soczewicy sprawia, że jest to również doskonała opcja dla osób dbających o zbilansowaną dietę.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad dla rodziny, jak i lekka kolacja. Dzięki efektownemu wyglądowi może być również ciekawą propozycją na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Soczewica to nie tylko składnik dań głównych. W północno-wschodniej Polsce jest wykorzystywana do przygotowania tradycyjnych bułek zwanych soczewiakami. Mielone nasiona soczewicy łączy się z cebulą i boczkiem, a następnie zawija w ciasto ziemniaczane, tworząc regionalny przysmak.

Dla urozmaicenia

Papryka faszerowana z soczewicą może stanowić samodzielne danie, ale sprawdzi się również jako oryginalny dodatek do mięs, zastępując tradycyjne ziemniaki czy kasze. Możesz eksperymentować z przyprawami, dodając np. kminek czy kolendrę dla uzyskania orientalnego charakteru.

Zostaw komentarz