Składniki:

Papryka

4 sztuki

Ugotowany ryż

100 gramów

Sok z cytryny

Oliwa z oliwek

1 łyżka

Jajo

1 sztuka

Drobno posiekana cebula

1 sztuka

Jogurt

200 gramów

Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

1 opakowanie

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Papryka faszerowana rybą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odcinamy górną część papryk wraz z ogonkiem. Usuwamy gniazda nasienne. Dorsza czyścimy, kroimy na kostkę, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną cebulę, sok z cytryny, ugotowany ryż, oliwę, jajko oraz łyżkę jogurtu. Mieszamy wszystkie składniki i napełniamy powstałą masą papryki. Umieszczamy papryki w formie, nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około godzinę. Serwujemy z sosem przygotowanym z sosu czosnkowo - ziołowego Knorr i jogurtu.

Papryka faszerowana rybą – kulinarna podróż w śródziemnomorskim stylu

Soczyste papryki wypełnione aromatycznym nadzieniem rybnym to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ta kompozycja delikatnego dorsza, aromatycznego ryżu i świeżych ziół przeniesie Cię wprost na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego. Danie łączy w sobie lekkość owoców morza z sycącym charakterem faszerowanych warzyw.

Dla kogo?

Papryka faszerowana rybą to doskonała propozycja dla osób ceniących lekkie, ale pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas kolacji we dwoje. To także świetna alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych – zadowoli podniebienia miłośników ryb oraz osób poszukujących urozmaicenia w codziennym menu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To eleganckie danie idealnie sprawdzi się podczas nieformalnych przyjęć czy kolacji z przyjaciółmi. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem, a przed podaniem tylko podgrzać. Papryka faszerowana rybą będzie też doskonałym wyborem na letni obiad w ogrodzie lub na tarasie – jej śródziemnomorski charakter idealnie komponuje się z ciepłymi, słonecznymi dniami.

Czy wiesz, że?

Papryka to skarbnica witaminy C – zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy! Dodatkowo, dorsz jest cennym źródłem pełnowartościowego białka i kwasów omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Połączenie tych składników tworzy nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe danie.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi gatunkami ryb – oprócz dorsza świetnie sprawdzi się również łosoś, mintaj czy morszczuk. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do nadzienia suszone pomidory lub oliwki. Sos czosnkowo-ziołowy możesz wzbogacić szczyptą szafranu lub świeżo startą skórką cytrynową.

Zostaw komentarz