Składniki:

Filet z białej ryby

300 gramów

Majonez Hellmann's Babuni

1 opakowanie

Pieczarka marynowana

100 gramów

Ogórki konserwowe

100 gramów

Kapary

100 gramów

Szczypiorek

50 gramów

Ząbek czosnku

3 sztuki

Sól

1 szczypta

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Mąka

2 łyżki

Bułka tarta

120 gramów

Jajka

2 sztuki

Cytyna

1 sztuka

Olej do smażenia

50 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Panierowana ryba z sosem tatarskim

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel filet rybny na 4 porcje i skontroluj czy nie zawiera ości. Jeśli to konieczne, usuń je delikatnie.

Krok 2

Tak przygotowaną rybę przypraw i obtocz najpierw w mące, potem w rozbitym jajku i bułce tartej.

Krok 3

Pieczarki i ogórki posiekaj w drobną kostkę, kapary przetnij na połówki, czosnek rozgnieć, szczypiorek posiekaj drobno i wrzuć do majonezu. Przypraw według smaku. Chrupką rybę serwuj z sosem tatarskim obok oraz kawałkiem cytryny.

Chrupiąca Panierowana Ryba z Sosem Tatarskim

Odkryj sekret idealnie chrupiącej ryby w złocistej panierce! Nasze filety rybne zachowują soczystość w środku, otulone chrupiącą skorupką z zewnątrz. To klasyczne danie w nowoczesnym wydaniu, które zachwyci każdego domownika swoim smakiem i prostotą przygotowania.

Dla kogo?

Panierowana ryba to propozycja dla całej rodziny. Szczególnie spodoba się osobom, które cenią sobie tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. To również świetna opcja dla tych, którzy nie przepadają za gotowaniem – przygotowanie jest naprawdę proste! Wystarczy filet z białej ryby, kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonała na codzienny obiad, ale również na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podana z sosem tatarskim i frytkami stanie się pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli nawet wybrednych gości. To także świetna propozycja na piątkowy obiad, gdy tradycyjnie serwujemy rybę.

Czy wiesz, że?

Panierka z mąki, jajka i bułki tartej to sprawdzony sposób na zachowanie soczystości ryby. Dzięki niej filety nie wysychają podczas smażenia, a dodatkowo zyskują apetyczną, złocistą barwę. Możesz użyć dowolnej białej ryby – dorsza, pangi czy miruny – każda będzie smakować wyśmienicie w tej panierce!

Dla urozmaicenia

Sos tatarski możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowy. Domowy sos z dodatkiem pieczarek, ogórków, kaparów i szczypiorku nada potrawie wyjątkowego charakteru. Dla odmiany możesz podać rybę z sosem czosnkowym lub cytrusowym, a zamiast frytek zaserwować pieczone ziemniaki lub świeżą sałatkę.

Zostaw komentarz