Składniki:

Jajko

1 sztuka

Sól

Cukier

1 łyżka

Mąka

1 szklanka

Masło

3 łyżki

Proszek do pieczenia

0.5 łyżeczki

Soda oczyszczona

0.5 łyżeczki

Maślanka

1 szklanka

Jagody

50 gramów

easy

łatwe

90 min.

2 os.

Pancakes

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki wsyp proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.

Krok 2

Wlej do maślanki 2 łyżki stopionego masła i dodaj rozbite jajko.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z maślanką, połącz, wsyp jagody i odstaw ciasto na godzinę.

Krok 4

Patelnię natrzyj resztą łyżki masła i smaż niewielkie placki z obu stron na złoty kolor.

Puszyste Pancakes z Jagodami

Delikatne, puszyste pancakes z jagodami to klasyka amerykańskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Sekret tych naleśników tkwi w połączeniu maślanki z proszkiem do pieczenia i sodą, co nadaje im niepowtarzalną lekkość i puszystość. Odpoczynek ciasta przez godzinę pozwala składnikom idealnie się połączyć, tworząc harmonijną konsystencję.

Dla kogo?

Te pyszne pancakes to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają słodki smak jagód, a dorośli docenią klasyczny, domowy charakter dania. To również świetna opcja dla osób szukających prostego, ale efektownego śniadania, które można przygotować z łatwo dostępnych składników.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Leniwe weekendowe poranki to idealny moment na przygotowanie tych puszystych placków. Sprawdzą się również jako słodki poczęstunek podczas rodzinnych spotkań czy brunch z przyjaciółmi. Podane z kleksem jogurtu i świeżymi owocami staną się eleganckim daniem na specjalne okazje.

Czy wiesz, że?

Maślanka nadaje pancakes’om nie tylko wyjątkowy smak, ale również sprawia, że są niezwykle puszyste i lekkie. Tradycyjnie w Ameryce pancakes podaje się z syropem klonowym, ale równie dobrze smakują z miodem, konfiturą czy świeżymi owocami.

Dla urozmaicenia

Jagody można zastąpić innymi owocami – świetnie sprawdzą się maliny, borówki czy pokrojone w kostkę jabłka. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do ciasta szczyptę cynamonu lub wanilii. Miłośnicy słodkości mogą posypać gotowe pancakes cukrem pudrem lub polać je rozpuszczoną czekoladą.

Zostaw komentarz