Składniki:

Pałki z kurczaka

1 kilogram

Mięso mielone

200 gramów

Cebula

1 sztuka

Czerwona papryka

1 sztuka

Zielona papryczka chilli

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Posiekana natka pietruszki

Olej

80 mililitrów

Fix Gulasz z kurczakiem Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

60 min.

6 os.

Pałki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytnij kości z udek kurczaka, przecinając je wzdłużnie.

Krok 2

Posiekaj pietruszkę i czosnek, wrzuć je do mięsa mielonego i starannie wymieszaj. Dodaj także przestudzoną paprykę z cebulą i jeszcze raz wymieszaj.

Krok 3

Wypełniaj farszem udka kurczaka, wiążąc je starannie solidną nicią lub łącząc wykałaczkami.

Krok 4

Włóż wszystko do woreczka do pieczenia i posyp Fixem Knorr. Piecz około godziny w temperaturze 190° C. Potem podawaj.

Krok 5

Posiekaj papryki i cebulę w kostkę i zrumień na oleju, na patelni. Potem odstaw do wystygnięcia.

Pałki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym – kulinarna uczta dla całej rodziny

Soczyste pałki z kurczaka wypełnione aromatycznym farszem to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie, w którym delikatne mięso drobiowe spotyka się z wyrazistym nadzieniem z mięsa mielonego, papryki i cebuli, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Faszerowane pałki z kurczaka to doskonała propozycja dla miłośników drobiu, którzy szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Jest sycące, aromatyczne i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad w gronie rodzinnym, ale równie dobrze może być gwiazdą przyjęcia czy uroczystej kolacji. Efektownie prezentuje się na talerzu, a jego przygotowanie, choć wymaga nieco więcej czasu, nie jest skomplikowane.

Czy wiesz, że…

Sekret udanych faszerowanych pałek tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa. Kluczowe jest staranne usunięcie kości i zabezpieczenie farszu przed wypadnięciem podczas pieczenia. Woreczek do pieczenia nie tylko utrzymuje wilgoć, ale również sprawia, że mięso pozostaje soczyste i delikatne.

Dla urozmaicenia

Faszerowane pałki z kurczaka możesz podawać na wiele sposobów. Świetnie komponują się z młodymi ziemniakami w mundurkach posypanymi koperkiem, ale równie dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Dopełnieniem dania będzie lekka surówka ze świeżej kapusty lub mix sałat z vinaigrette.

Zostaw komentarz