Składniki:
Cebula
25 dekagramów
Seler
25 dekagramów
Marchewka
25 dekagramów
Sól
1 gram
Przyprawa do mięs Knorr
1 łyżka
Margaryna
5 dekagramów
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Posiekane świeże zioła
1 łyżka
Sok z cytryny
1 gram
Koncentrat pomidorowy
3 łyżki
Olej do smażenia
Mięso mielone
50 dekagramów
Pieprz do smaku
Kapusta
25 dekagramów
Ryż lub makaron
1 gram
średnie
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyte i obrane warzywa zetrzyj na tarce, a następnie skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Mięso obsmaż na gorącym oleju i przypraw je Przyprawą do mięs Knorr. W międzyczasie ugotuj ryż albo makaron.
Krok 3
Do pasty pomidorowej wlej pół szklanki wody, dodaj przyprawę do zup i zioła, zamieszaj.
Krok 4
Warzywa dołóż do mięsa razem z mieszanką koncentratu pomidorowego. Gotuj na niskim ogniu około 30 minut, cały czas trzeba mieszać sos. Dopraw według smaku i serwuj z ryżem lub makaronem. Można udekorować natką pietruszki.
Paciaja Mazowiecka – Tradycyjny Smak Mazowsza
Paciaja mazowiecka to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaków regionu mazowieckiego. Ta aromatyczna potrawa, bazująca na świeżych warzywach i mięsie, zachwyca swoim intensywnym smakiem i sycącym charakterem.
Dla kogo?
Paciaja mazowiecka to idealna propozycja dla całej rodziny. Sycące danie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które docenią jego łagodny, ale wyrazisty smak. To także świetna opcja dla osób ceniących tradycyjne polskie smaki w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Ten regionalny przysmak sprawdzi się doskonale na codzienny, rodzinny obiad, ale również jako danie na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Paciaja mazowiecka to również dobry pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś naprawdę sycącego i pełnego smaku.
Czy wiesz, że?
Nazwa „paciaja” pochodzi od regionalnego określenia gęstego sosu. Tradycyjnie danie to przygotowywano z sezonowych warzyw dostępnych w gospodarstwach na Mazowszu. Dawniej stanowiło ono sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw i przedłużenie ich trwałości, łącząc je z niewielką ilością mięsa dla wzbogacenia smaku.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa – równie dobrze sprawdzi się drób, wieprzowina czy wołowina. Dla wersji wegetariańskiej zastąp mięso grzybami lub tofu. Paciaja świetnie komponuje się nie tylko z ryżem czy makaronem, ale także z kaszą gryczaną lub ziemniakami, co nadaje jej jeszcze bardziej regionalny charakter.