Składniki:

Mieszanka owoców morza

250 gramów

Sos sałatkowy francuski Knorr

1 opakowanie

Czosnek ząbki

2 sztuki

Boczek

3 plastry

Oliwa z oliwek

1 łyżka

Czarne oliwki

20 sztuk

Makaron w kształcie ryżu

200 gramów

Mix sałat

75 gramów

Pomidor

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Zioła prowansalskie

1 łyżeczka

Natka pietruszki

1 pęczek

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Owoce morza z makaronem na sałacie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj, a następnie odcedź i polej oliwą.

Krok 2

Boczek pokrój na drobne kostki i zrumień, odczekaj aż tłuszcz się wytopi i wsyp czosnek przepuszczony przez praskę.

Krok 3

Rozmrożone frutti di mare wrzuć do przyrumienionego boczku, przypraw ziołami prowansalskimi. Całość przysmaż ok. 5 minut. Potem odstaw do wystygnięcia.

Krok 4

Wsyp do dużej miski makaron, czarne oliwki przekrojone na pół, owoce morza, mieszankę sałat oraz posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5

Sos do sałatek połącz z trzema łyżkami wody i resztą oliwy. Potem dodaj do sałatki i wszystko zamieszaj.

Krok 6

Sałatkę rozłóż na talerze, przyozdób ósemkami pomidorów, świeżą natką pietruszki i serwuj.

Owoce morza z makaronem na sałacie – letnia uczta dla podniebienia

Wyobraź sobie delikatne owoce morza połączone z al dente ugotowanym makaronem, wszystko to na chrupiącym łożu z sałaty. Ta kompozycja smaków przeniesie Cię prosto na śródziemnomorskie wybrzeże! Aromatyczny boczek dodaje głębi smaku, a czosnek i zioła prowansalskie dopełniają całości swoim charakterystycznym aromatem.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i owoców morza. Spodoba się zarówno osobom ceniącym lekkie posiłki, jak i tym, którzy szukają sycącej, ale niezalegającej kolacji. To propozycja dla całej rodziny – dzieci również pokochają makaron w tej odsłonie!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonała propozycja na letni obiad w ogrodzie lub na tarasie. Sprawdzi się również jako efektowna przystawka podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnych uroczystości. To także świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje przy lampce białego wina.

Czy wiesz, że?

Owoce morza są bogatym źródłem białka i jodu, a także zawierają cenne kwasy omega-3. Połączenie ich z makaronem i świeżymi warzywami tworzy zbilansowany posiłek, który dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z rodzajami makaronu – świetnie sprawdzi się zarówno penne, jak i farfalle czy spaghetti. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę chili. Możesz też wzbogacić danie o świeże zioła – bazylię lub kolendrę.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF