Składniki:

Żeberka wieprzowe

1 kilogram

Liść laurowy

4 sztuki

Ziele angielskie

4 sztuki

Pieprz czarny mielony

1 łyżeczka

Sos hoisin

125 gramów

Sos sojowy

4 łyżki

Ocet ryżowy

2 łyżki

Ząbek czosnku

3 sztuki

Przyprawa Koreański Grill Knorr

1 łyżeczka

Imbir suszony

1 łyżeczka

Cynamon

2 łyżeczki

Gwiazdka anyżu

1 sztuka

easy

łatwe

75 min.

4 os.

Orientalne żeberka wieprzowe

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpocznij od ugotowania żeberek. Zalej wodą mięso, dodaj przyprawy, dopraw solą i gotuj na wolnym ogniu aż mięso stanie się miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości – około 40 minut.

Krok 2

Teraz przygotuj sos. Zmiażdż czosnek i wrzuć wszystkie składniki do pojemnika miksującego.

Krok 3

Gotuj 3 min/120/obr. 4

Krok 4

Po ugotowaniu żeberek dodaj do sosu w naczyniu miksującym około 500ml wywaru z gotowania żeberek i kontynuuj gotowanie 8 min/120/obr. 4

Krok 5

Żeberka umieść w misce. Polej gorącym sosem i odstaw na noc do lodówki. Tak przygotowane żeberka możesz zapiec w piekarniku (190C-25min) lub grillować.

Orientalne żeberka wieprzowe – kulinarna podróż na Wschód

Soczyste, aromatyczne żeberka wieprzowe w orientalnej marynacie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Sekret tkwi w powolnym gotowaniu mięsa, które odchodzi od kości, oraz w bogatym sosie łączącym wyraziste smaki Dalekiego Wschodu. Mięso najpierw delikatnie gotujemy z przyprawami, a następnie zalewamy intensywnym sosem, który przez noc przenika do każdego włókna. Finalne zapiekanie w piekarniku lub grillowanie nadaje żeberkom niepowtarzalnego charakteru – chrupiącej skórki i soczystego wnętrza, które rozpływa się w ustach.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Orientalne żeberka to prawdziwa gratka dla miłośników mięs, którzy pragną odmiany od tradycyjnych kotletów schabowych czy mielonych. To propozycja dla poszukiwaczy nowych smaków, którzy cenią sobie kulinarne eksperymenty z dobrze znanymi składnikami. Jeśli lubisz intensywne, wyraziste smaki i mięso, które odchodzi od kości – ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Orientalne żeberka doskonale sprawdzą się jako główne danie niedzielnego, rodzinnego obiadu. To również znakomita propozycja na spotkania przy grillu, gdzie z pewnością zachwycą wszystkich gości. Przygotowane dzień wcześniej, będą jeszcze smaczniejsze, co czyni je idealnym wyborem na zaplanowane z wyprzedzeniem przyjęcia.

Czy wiesz, że?

W Korei popularny jest sposób serwowania potraw zwany Gogigui, gdzie goście siedzą wokół grilla i samodzielnie przyrządzają wybrane kąski mięsne i warzywne. To nie tylko posiłek, ale prawdziwe kulinarne doświadczenie, łączące biesiadowanie z aktywnym uczestnictwem w przygotowaniu potraw.

Dla urozmaicenia

Orientalne żeberka mogą stać się wybornym dodatkiem do japońskiego ramenu lub pikantnej zupy z kimchi. Pozostałe mięso można również wykorzystać do przygotowania azjatyckich kanapek bao lub jako składnik sycących sałatek z dodatkiem świeżych warzyw i ziół.

Zostaw komentarz