Składniki:

Ziemniaki upieczone

4 sztuki

Sos Hellmann's Garlic & Herb

4 łyżki

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

1 łyżka

Cukinia

1 sztuka

Łosoś wędzony

4 plastry

Cebula czerwona posiekana

1 sztuka

Starty ser cheddar

4 łyżki

Kiełki słonecznika, garstka

1 sztuka

Sos Tabasco, kilka kropel

Oliwa z oliwek

2 łyżki

medium

średnie

30 min.

4 os.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół, po czym wydrąż je łyżką stołową – uzyskane łódeczki posyp przyprawą Knorr. Wydrążony miąższ pokrój na drobną kostkę.

Krok 2

Cukinię i cebulę pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z ognia, dodaj miąższ ziemniaczany, drobno pokrojonego łososia oraz starty ser. Dopraw farsz do smaku i wymieszaj.

Krok 3

Napełnij przygotowanym farszem połówki ziemniaków i umieść na aluminiowej tacce grillowej.

Krok 4

Piecz łódeczki przez ok. 10 minut pilnując, by się nie przypaliły.

Krok 5

W miseczce wymieszaj sos czosnkowy Hellmann's z sosem Tabasco. Przygotowane łódeczki ułóż na półmisku i przystrój kiełkami słonecznika. Serwuj z sosem Hellmann's Czosnkowym.

Łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem – elegancka przekąska na specjalne okazje

Chrupiące łódeczki ziemniaczane wypełnione aromatycznym farszem z łososia wędzonego to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te małe dzieła sztuki kulinarnej zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Upieczone w mundurkach ziemniaki stanowią doskonałą bazę dla wyrazistego nadzienia, w którym łosoś harmonijnie łączy się z cukinią, cebulą i dojrzewającym serem.

Dla kogo?

Łódeczki ziemniaczane z łososiem to propozycja dla miłośników wykwintnych przekąsek. Docenią je osoby lubiące połączenie tradycyjnych ziemniaków z delikatnym smakiem wędzonej ryby. To idealna propozycja dla gości ceniących eleganckie finger food, które można zjeść bez użycia sztućców, jednocześnie delektując się wyrafinowanym smakiem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta przystawka sprawdzi się doskonale podczas eleganckich przyjęć, uroczystych kolacji czy spotkań rodzinnych. Łódeczki ziemniaczane z łososiem mogą być gwiazdą bufetu podczas imprezy koktajlowej lub urodzinowego przyjęcia. Ich estetyczny wygląd i wykwintny smak sprawią, że goście poczują się wyjątkowo.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki pieczone w mundurkach zachowują więcej wartości odżywczych niż gotowane. Dodatek łososia wędzonego wzbogaca potrawę o cenne kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i mózgu. Kapary, które świetnie komponują się z farszem, to w rzeczywistości pąki kwiatowe krzewu kaparowego, cenione za intensywny smak.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając suszone pomidory, oliwki czy posiekane zioła. Zamiast łososia wędzonego sprawdzi się również tuńczyk, krewetki lub kurczak. Dla wegetarian przygotuj wersję z serem feta i szpinakiem. Sos czosnkowy możesz wzbogacić świeżymi ziołami – koperkiem lub szczypiorkiem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF