Składniki:
Woda
2 łyżki
Pomidory
1.5 sztuki
Jajka
3 sztuki
Ser
1 plaster
Kiełbasa (śląska lub inna)
20 dekagramów
łatwe
15 min.
2 os.

Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę, ser i pomidory pokroić w drobne kawałki i przesmażyć na maśle przy niskim ogniu.
Krok 2
Jajka ubić, wlać wodę, dodać sól i pieprz wedle smaku.
Krok 3
Kiełbasę, ser i pomidory zalać jajkami, opiekać po obu stronach.
Krok 4
Można dorzucić również do tego szynkę zamiast kiełbasy. SMACZNEGO !!!
Omlet z kiełbasą i pomidorami – klasyczne śniadanie w nowej odsłonie
Puszysty omlet z aromatyczną kiełbasą i soczystymi pomidorami to propozycja, która zadowoli każdego miłośnika sytych śniadań. To danie, w którym delikatna konsystencja jajek idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem kiełbasy i świeżością pomidorów, tworząc harmonijną kompozycję smaków.
Dla kogo?
Ten omlet to doskonała propozycja dla osób aktywnych, które potrzebują solidnej dawki energii na początek dnia. Bogate w białko jajka w połączeniu z kiełbasą zapewnią uczucie sytości na długie godziny. To również świetna opcja dla tych, którzy cenią sobie proste, ale pełnowartościowe posiłki przygotowane w kilka minut.
Na jaką okazję?
Omlet z kiełbasą i pomidorami sprawdzi się jako szybkie śniadanie w ciągu tygodnia, ale równie dobrze może być gwiazdą leniwego weekendowego brunchu. To także doskonały pomysł na kolację, gdy nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych dań, a chcemy zjeść coś pożywnego i smacznego.
Czy wiesz o tym?
Omlet to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na świecie. W różnych kulturach przygotowuje się go na setki sposobów. Dodanie odrobiny wody do roztrzepanych jajek, jak w tym przepisie, to sekret puszystej konsystencji omletu, który stosują profesjonalni kucharze.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami – zamiast kiełbasy świetnie sprawdzi się szynka, a dla wegetarian – grzyby czy szpinak. Ser możesz zastąpić fetą lub kozim serem dla bardziej wyrazistego smaku. Dodaj świeże zioła – szczypiorek, bazylię lub natkę pietruszki, aby wzbogacić aromat dania.
