Składniki:
Pieprz
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Mleko
1 łyżka
Jajka
3 sztuki
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
1 sztuka
Masło
1 łyżka
Kapusta pekińska liście
2 sztuki
Czarnuszka
1 szczypta
łatwe
15 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę siekamy drobno.
Krok 2
W miseczce ubijamy jajka z solą, pieprzem, czarnuszką, pokruszoną mini kotką oraz mlekiem.
Krok 3
Rozgrzewamy masło na patelni. Gdy zaczyna się lekko pienić dodajemy jajka, posypujemy kapustą i nakrywamy omlet pokrywką. Smażymy w ten sposób na małym ogniu około 10 minut.
Omlet z kapustą pekińską i czarnuszką
Delikatny omlet z kapustą pekińską i aromatyczną czarnuszką to propozycja na szybki i pożywny posiłek, który zachwyci swoją prostotą i smakiem. Drobno posiekana kapusta pekińska dodaje lekkości, a czarnuszka wprowadza nutę orientalnego aromatu, który doskonale komponuje się z jajeczną bazą.
Dla kogo?
Ten omlet to idealna propozycja dla osób poszukujących szybkiego śniadania lub lekkiej kolacji. Sprawdzi się zarówno dla wegetarian, jak i dla wszystkich, którzy cenią sobie proste, ale pełnowartościowe posiłki. Kapusta pekińska dostarcza błonnika i witamin, a jajka są źródłem pełnowartościowego białka.
Na jaką okazję?
Leniwy weekend to doskonały moment na przygotowanie tego omletu. Możesz podać go na rodzinne śniadanie lub jako szybki lunch, gdy nie masz ochoty na długie gotowanie. Sprawdzi się również jako pomysł na wykorzystanie pozostałej w lodówce kapusty pekińskiej.
Czy wiesz, że?
Czarnuszka, nazywana też czarnym kminkiem, była ceniona już w starożytnym Egipcie. Ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga trawienie. Dodanie jej do omletu to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku, ale także na zwiększenie wartości zdrowotnej potrawy.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić omlet dodatkiem startego sera lub posiekanego szczypiorku. Świetnie sprawdzi się też z dodatkiem pomidorków koktajlowych lub awokado. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj szczyptę wędzonej papryki lub ulubione zioła prowansalskie.