Składniki:
Ząbek czosnku
8 sztuk
Woda
5 litrów
Seler
1 sztuka
Marchewka
5 sztuk
Ziele angielskie
6 sztuk
Liść laurowy
6 sztuk
Mała cebula
1 sztuka
Pietruszka
2 sztuki
Natka pieruszki
1 pęczek
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
2 sztuki
Pieprz do smaku
1 łyżka
Sól do smaku
1 łyżka
Golonka
1 sztuka
Nóżki wieprzowe
8 sztuk
średnie
90 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso trzeba pokroić na kawałki około 10 cm, starannie oczyścić i opłukać. Potem umieścić w dużym garnku, zalać wodą i rozpocząć gotowanie.
Krok 2
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i ząbki czosnku trzeba obrać i starannie umyć. Wszystko siekamy w plasterki oprócz cebuli, którą kroimy na drobne kawałki i czosnku który pozostawiamy w ząbkach. Natkę pietruszki drobno siekamy i umieszczamy w pojemniku z pokrywką.
Krok 3
Po zagotowaniu mięsa na powierzchni wody zaczną gromadzić się zanieczyszczenia, tzw. szlam który trzeba usuwać sitkiem lub łyżką dopóki woda nie stanie się czysta.
Krok 4
Do wrzącego, czystego wywaru dodajemy wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku i natki pietruszki oraz wsypujemy komplet przypraw.
Krok 5
Całość gotujemy do momentu gdy mięso stanie się miękkie, czyli kiedy wbijając widelec łatwo przenikniemy przez skórę i mięso. Następnie: odcedzamy wywar i oddzielamy warzywa od mięsa. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki, po czym ponownie dodajemy do wywaru. Czosnek drobno siekamy i także wrzucamy do wywaru.
Krok 6
Ugotowane warzywa dzielimy do salaterek. Posiekaną natkę pietruszki również wsypujemy po sporej szczypcie do każdej miseczki, wyciągamy mięso i także dzielimy do miseczek, po czym zalewamy całość wywarem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Tradycyjne Nóżki w Galarecie – Domowy Przepis na Klasyk Polskiej Kuchni
Nóżki w galarecie to prawdziwy skarb polskiej kuchni, który łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Ten tradycyjny przysmak to esencja domowego gotowania, gdzie cierpliwość zostaje nagrodzona wyjątkowym efektem końcowym.
Dla kogo?
Nóżki w galarecie to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków. Doskonale sprawdzą się zarówno na stole seniora pamiętającego smaki z dzieciństwa, jak i dla młodszych pokoleń, które chcą odkryć autentyczne polskie smaki. To danie, które zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy domowej kuchni.
Na jaką okazję?
Ten klasyk polskiej kuchni świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnych uroczystości, świąt czy spotkań w gronie przyjaciół. Nóżki w galarecie można przygotować z wyprzedzeniem, co czyni je idealnym rozwiązaniem na przyjęcia. Doskonale komponują się z chlebem i odrobiną chrzanu lub musztardy.
Czy wiesz, że?
Galareta z nóżek to nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło kolagenu, który korzystnie wpływa na stawy i skórę. Dawniej danie to przygotowywano nie tylko dla walorów smakowych, ale również ze względu na jego właściwości odżywcze i zdrowotne, szczególnie w okresie zimowym.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić smak nóżek dodając do wywaru liść laurowy, ziele angielskie lub jałowiec. Niektórzy dodają również odrobinę białego wina lub octu jabłkowego dla lekkiej kwaskowatości. Ciekawym urozmaiceniem jest również dodanie do gotowych miseczek plasterków jajka na twardo lub dekoracja z kolorowych warzyw.