Składniki:

Groszek suszony

3 szklanki

Por

1 sztuka

Seler naciowy

150 gramów

Ziemniaki

150 gramów

Parówki drobiowe

3 sztuki

Bulion cielęcy Knorr

2 sztuki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Suszony majeranek

1 szczypta

easy

łatwe

15 min.

1 os.

Niemiecka zupa groszkowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamocz groszek w wodzie na całą noc. Gotuj około 1h aż będzie miękki. Odcedź wodę i przenieś groszek do 1l bulionu z cielęciny.

Krok 2

Wrzuć cebulę, marchewkę, por, seler naciowy i ziemniaki, pocięte na mniejsze kawałki. Przypraw suszonym majerankiem.

Krok 3

Kiedy warzywa zmiękną dodaj parówki pokrojone w plasterki. Delikatnie ogrzej i serwuj.

Niemiecka Zupa Groszkowa – Tradycyjny Smak w Nowoczesnym Wydaniu

Rozgrzewająca, sycąca i pełna smaku – niemiecka zupa groszkowa to prawdziwy klasyk kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Przygotowana z namoczonego groszku, aromatycznych warzyw i delikatnego bulionu cielęcego, stanowi idealne danie na chłodniejsze dni. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w powolnym gotowaniu i starannym doborze składników.

Dla kogo?

Ta kremowa zupa doskonale sprawdzi się zarówno dla miłośników tradycyjnych smaków, jak i rodzin z dziećmi. Połączenie delikatnego groszku z parówkami czyni ją przystępną nawet dla najmłodszych, a bogactwo warzyw zapewnia pełnowartościowy posiłek. To także świetna propozycja dla zabieganych osób – możesz przygotować większą porcję i cieszyć się nią przez kilka dni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Niemiecka zupa groszkowa sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w jesienne i zimowe dni. To również doskonały pomysł na nieformalny posiłek podczas rodzinnych spotkań czy jako pierwsze danie niedzielnego obiadu. Podana z chrupiącym pieczywem stanie się pełnowartościowym posiłkiem.

Czy wiesz, że?

W tradycyjnej niemieckiej kuchni zupa groszkowa często zawiera także wędzony boczek lub szynkę, które nadają jej głębszego, dymnego aromatu. Suszony majeranek, używany w przepisie, to typowa przyprawa dla kuchni niemieckiej, która idealnie komponuje się z groszkiem i podkreśla jego naturalny smak.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę dodając świeże zioła przed podaniem – szczególnie dobrze sprawdzi się natka pietruszki lub koperek. Dla bardziej kremowej konsystencji, zblenduj część zupy i połącz z pozostałą częścią. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu lub płatków chili.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF