Składniki:

Olej

Sól

Cukier

Mleko

Jajka

Budyń waniliowy

Mąka

Puszka brzoskwiń

1 opakowanie

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Naleśnikowe zawijasy z owocami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, mleko i jajka połącz aż powstanie jednolita masa. Wsyp cukier i szczyptę soli.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni. Wlej przygotowane ciasto naleśnikowe na patelnię i smaż z obu stron. Usmażone naleśniki odkładaj na talerz.

Krok 3

Sporządź budyń. Do usmażonych naleśników dodaj budyniowe nadzienie i złóż.

Krok 4

Na zakończenie skrop je syropem z puszki po brzoskwiniach. Serwuj ciepłe lub zimne.

Naleśnikowe zawijasy z owocami – delikatny deser dla całej rodziny

Delikatne naleśniki wypełnione kremowym budyniem i otulone słodkim syropem brzoskwiniowym to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Ten prosty w przygotowaniu deser łączy w sobie puszystość ciasta naleśnikowego z aksamitnym nadzieniem i owocową nutą.

Dla kogo?

Naleśnikowe zawijasy to doskonała propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich słodki smak, a dorośli docenią prostotę wykonania i możliwość przygotowania deseru z dostępnych składników. To również świetna opcja dla osób poszukujących pomysłu na wykorzystanie resztek owoców z puszki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten deser sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie w weekend, jak i jako popołudniowa przekąska przy kawie. Naleśnikowe zawijasy mogą być również efektownym zwieńczeniem rodzinnego obiadu czy nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Podane na eleganckich talerzykach z dodatkiem świeżych owoców będą wyglądać niezwykle apetycznie.

Czy wiesz, że?

Naleśniki mają długą historię w polskiej kuchni i są jednym z najbardziej uniwersalnych dań. Można je przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Syrop z puszki po brzoskwiniach, który wykorzystujemy w tym przepisie, to świetny sposób na ograniczenie marnowania żywności i dodanie owocowego aromatu do deseru.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami budyniu – waniliowym, czekoladowym czy truskawkowym. Zamiast syropu brzoskwiniowego spróbuj polać naleśniki sosem czekoladowym, karmelem lub świeżymi, zmiksowanymi owocami. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do ciasta naleśnikowego odrobinę cynamonu lub ekstraktu waniliowego.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF