Składniki:

Sól

1 szczypta

Mleko

1 szklanka

Jajka

2 sztuki

Sos śmietanowo-paprykowy Knorr

1 sztuka

Woda gazowana

1 szklanka

Papryka

1 sztuka

Kiełbasa cienka

0.5 kilograma

Mąka orkiszowa

1.5 szklanki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Naleśniki z sosem pomidorowo - śmietanowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do blendera wsypujemy mąkę ze spelta, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy szczyptę soli. Miksujemy aż powstanie gładkie ciasto na naleśniki.

Krok 2

Nagrzewamy patelnię, skrapiamy ją olejem, wlewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim aby pozostały miękkie i sprężyste.

Krok 3

Kiełbasę tniemy na plasterki i podsmażamy delikatnie na patelni. Paprykę płuczemy, czyścimy i kroimy w paski.

Krok 4

Przygotowane naleśniki pokrywamy niewielką porcją sosu pomidorowo-śmietanowego. Na środku umieszczamy rządek plasterków kiełbasy oraz pasków papryki. Zwijamy ciasno i serwujemy.

Naleśniki z sosem pomidorowo-śmietanowym, kiełbasą i papryką

Klasyczne naleśniki w nowej odsłonie! Delikatne ciasto orkiszowe otula aromatyczny farsz z kiełbasy i słodkiej papryki, a całość dopełnia kremowy sos pomidorowo-śmietanowy. To danie, które łączy w sobie lekkość naleśników z sytością mięsnego nadzienia.

Dla kogo?

Idealne rozwiązanie dla rodzin z dziećmi, które szukają szybkiego i pożywnego obiadu w ciągu tygodnia. Naleśniki z kiełbasą i papryką zadowolą zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i osoby poszukujące nowych smaków. To także świetna propozycja dla początkujących kucharzy – przygotowanie jest proste i intuicyjne.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się jako sycący obiad, szybka kolacja czy danie na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Można je przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem, co czyni je idealnym wyborem na dni, gdy mamy mało czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się również jako danie na wynos na piknik czy wycieczkę.

Czy wiesz o tym?

Mąka orkiszowa użyta w przepisie nie tylko nadaje naleśnikom wyjątkowego smaku, ale jest także bogatsza w białko i minerały niż zwykła mąka pszenna. Orkisz to starożytne zboże, które wraca do łask ze względu na swoje wartości odżywcze i łatwiejszą strawność dla niektórych osób.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając grillowane warzywa, różne rodzaje kiełbas lub ser. Sos pomidorowo-śmietanowy można wzbogacić świeżymi ziołami jak bazylia czy oregano. Dla wersji ostrzejszej dodaj do sosu odrobinę chili lub posyp gotowe naleśniki płatkami chili.

Pierogi

Zamów Pierogi już teraz!


Zostaw komentarz