Składniki:

Mleko

1 szklanka

Jajka

2 sztuki

Mąka pszenna

1.5 szklanki

Olej

30 mililitrów

Sól

1 szczypta

Cynamon

1 szczypta

Cukier wanilinowy

2 łyżeczki

Tłuszcz do smażenia

Twaróg

200 gramów

Miód

4 łyżki

Rodzynki

4 łyżki

Migdały płatki

2 łyżki

Gęsta kwaśna śmietana

0.5 szklanki

easy

łatwe

30 min.

1 os.

Naleśniki z serem i rodzynkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sporządź ciasto naleśnikowe – wymieszaj jajka z cukrem waniliowym, wlej mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i starannie połącz wszystkie składniki do otrzymania jednolitej, płynnej masy, po czym na nagrzanej patelni usmaż naleśniki.

Krok 2

Rodzynki zalej gorącą wodą, odstaw na parę minut, potem odcedź. Płatki migdałowe zrumień na suchej, porządnie rozgrzanej patelni.

Krok 3

W miseczce wymieszaj twaróg ze śmietaną, wsyp lekko ogrzany miód i zblenduj. Do masy serowej dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione płatki migdałowe – ostrożnie połącz.

Krok 4

Nanieś masę serową na naleśniki, po czym złóż je w koperty – podobnie jak klasyczne krokiety. Przygotowane naleśniki przyrumień na patelni z obu stron – serwuj ozdobione owocami i świeżą miętą.

Naleśniki z serem i rodzynkami – słodka uczta dla podniebienia

Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione kremowym serem, słodkimi rodzynkami i chrupiącymi migdałami – brzmi jak marzenie? To klasyczne danie, które przenosi nas wprost do beztroskich lat dzieciństwa. Przygotowanie zaczynamy od zmieszania jajek z cukrem waniliowym, dodając następnie mleko, wodę, szczyptę soli, olej i mąkę. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, które posłuży nam do usmażenia cienkich placków.

Sekret doskonałego nadzienia tkwi w połączeniu kremowego twarogu ze śmietaną i delikatnie podgrzanym miodem. Namoczone rodzynki i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe dodają całości niepowtarzalnego charakteru. Gotowe naleśniki składamy w koperty, obsmażamy z obu stron i podajemy ozdobione świeżymi owocami i listkami mięty.

Dla kogo?

Te pyszne naleśniki to propozycja, która zachwyci zarówno najmłodszych, jak i dorosłych łasuchów. Dzieci pokochają ich słodki smak, a dorośli docenią nostalgiczne wspomnienia z dzieciństwa, które przywołują.

Na jaką okazję?

Naleśniki z serem i rodzynkami idealnie sprawdzą się jako leniwe, weekendowe śniadanie, gdy mamy więcej czasu na celebrowanie posiłku. Równie dobrze mogą stanowić wykwintny deser po obiedzie lub słodką przekąskę w ciągu dnia.

Czy wiesz, że?

Ciasto naleśnikowe zyska na puszystości, jeśli zamiast mleka użyjesz szklanki kefiru. Dodanie odrobiny wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą jeszcze bardziej delikatne i lekkie.

Dla urozmaicenia

Klasyczne naleśniki z serem zyskają nowy wymiar smaku w towarzystwie świeżych owoców. Spróbuj podać je z soczystymi truskawkami, słodkimi brzoskwiniami lub egzotycznym ananasem.

Zostaw komentarz