Składniki:

Mleko

Jajka

Mąka

Jabłka

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Naleśniki z jabłkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórkę z jabłek i posiekaj je na małe kawałki.

Krok 2

Potem rozgrzej je na patelni aż się zrumienią. Następnie odsuń patelnię z ognia i poczekaj, aby nieco przestygły.

Krok 3

Sporządź ciasto naleśnikowe, łącząc jajka z mlekiem i mąką. Potem wylej je na patelnię i obsmaż z obu stron. Wskazówka: Jabłka nie powinny być ani za kwaśne, ani za słodkie.

Naleśniki z Jabłkami – Klasyk w Nowoczesnym Wydaniu

Delikatne naleśniki z soczystymi jabłkami to propozycja, która łączy w sobie prostotę i wyrafinowany smak. Proces przygotowania jest niezwykle prosty – obrane i drobno pokrojone jabłka zrumieniamy na patelni, nadając im karmelowy aromat. Po przestudzeniu, przygotowujemy klasyczną masę naleśnikową z jajek, mleka i mąki, a następnie smażymy cienkie placki z obu stron na złocisty kolor. Sekret udanych naleśników z jabłkami tkwi w odpowiednim doborze owoców – nie powinny być ani zbyt kwaśne, ani przesadnie słodkie.

Dla Kogo?

Naleśniki z jabłkami to doskonała propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich słodki smak, a dorośli docenią prostotę wykonania i możliwość przygotowania zdrowego deseru bez nadmiaru cukru. To również świetna opcja dla osób poszukujących pomysłu na wykorzystanie sezonowych jabłek.

Na Jaką Okazję?

Sprawdzą się zarówno jako sobotnie śniadanie, niedzielny deser, jak i podwieczorek w ciągu tygodnia. Naleśniki z jabłkami to również doskonały pomysł na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości – przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut!

Czy Wiesz, Że?

Jabłka zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Dzięki temu naleśniki z jabłkami to nie tylko pyszny deser, ale również zdrowa przekąska wspierająca trawienie.

Dla Urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak naleśników dodając do jabłek cynamon, wanilię lub kardamon. Gotowe naleśniki świetnie komponują się z dodatkiem jogurtu naturalnego, bitej śmietany lub lodów waniliowych. Dla bardziej wyrazistego smaku spróbuj dodać do jabłek garść orzechów lub rodzynek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF