Składniki:
Mleko
1 litr
Woda mineralna gazowana
1 litr
Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Mąka pszenna
2 szklanki
Jaja
1 sztuka
Żółtko jaja
1 sztuka
Masło klarowane
1 szklanka
Tłuszcz do smażenia
4 łyżki
Mięso mielone
1 kilogram
Czerwona fasola
1 opakowanie
Kukurydza z puszki
1 opakowanie
Ser żółty
300 gramów
Papryka czerwona
1 sztuka
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
1 opakowanie
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
1 sztuka
średnie
60 min.
3 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę połączyć z jajkiem, żółtkiem, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Potem wlać roztopione klarowane masło. Na końcu dodać wodę mineralną gazowaną. Ciasto pozostawić na 15-20 minut.
Krok 2
Mięso połączyć z przyprawą do gyrosa. Usmażyć na patelni do stanu 'sypkiego'. Potem dodajemy do niego fasolę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 2 minuty i zalewamy przygotowanym fixem oraz dodajemy esencję Knorr. Doprawiamy szczyptą pieprzu. Ser żółty kroimy w kostkę o wymiarach około 1 cm x 1 cm. Po wystudzeniu sosu mieszamy go z serem.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni, posmarowanej tłuszczem smażymy naleśniki do złotego koloru.
Krok 4
Przygotowane naleśniki pokrywamy grubą warstwą sosu. Umieszczamy na talerzu i wstawiamy na 30 sekund do mikrofalówki, aby ser się roztopił. Smacznego :)
Naleśniki meksykańskie – kulinarna podróż do Meksyku na Twoim talerzu
Puszysty naleśnik wypełniony aromatycznym, mięsnym farszem z nutą meksykańskich przypraw to doskonały pomysł na sycący obiad lub kolację. Nasze naleśniki meksykańskie to połączenie tradycyjnej formy z egzotycznym smakiem, które zachwyci każdego miłośnika kuchni fusion.
Dla kogo?
Te pyszne naleśniki idealnie sprawdzą się zarówno dla całej rodziny, jak i dla osób lubiących eksperymentować w kuchni. Połączenie delikatnego ciasta naleśnikowego z wyrazistym, pikantnym nadzieniem zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie, które z pewnością pokocha każdy fan kuchni meksykańskiej.
Na jaką okazję?
Naleśniki meksykańskie to świetny pomysł na nieformalny obiad z przyjaciółmi lub rodzinną kolację. Sprawdzą się również jako danie na weekendowy lunch, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie czegoś wyjątkowego. To także doskonała propozycja na wieczór filmowy czy imprezę z motywem meksykańskim.
Czy wiesz, że?
Sekret idealnych naleśników meksykańskich tkwi w dodaniu do ciasta wody gazowanej, która sprawia, że naleśniki są lekkie i puszyste. Dodatkowo, krótkie podgrzanie gotowego naleśnika z nadzieniem w mikrofalówce pozwala serowi idealnie się rozpuścić, tworząc kremową konsystencję, która doskonale łączy wszystkie składniki.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z nadzieniem dodając guacamole, kwaśną śmietanę lub świeżą kolendrę na wierzch. Dla osób lubiących ostrzejsze smaki, doskonałym dodatkiem będzie jalapeno lub sos tabasco. Wegetarianie mogą zastąpić mięso dodatkową porcją fasoli lub grzybami.